Kamila Valieva under en tävling förra året. Arkivbild.
Kamila Valieva under en tävling förra året. Arkivbild. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryssland får OS-medalj trots domen mot Valieva

USA tilldelas guldet i konståkningens lagtävling vid OS 2022 sedan ryska Kamila Valieva diskats på grund av dopningsbrott. Men Ryssland får behålla OS-medaljen, som förvandlas till ett brons, meddelar Internationella skridskoförbundet (ISU).


Fakta: Dopningsärendet kring Kamila Valieva

25 december 2021: Valieva lämnar ett positivt dopningstestet i samband med de ryska mästerskapen.

7 februari 2022: Valieva leder det ryska laget till OS-guld i lagtävlingen.

8 februari: Först nu bekräftas provsvaret från ett laboratorium i Sverige. Valieva stängs av.

9 februari: Valieva överklagar avstängningen och tävlingsförbudet hävs av ryska antidopningsorganisationen Rusada. Men IOK, antidopningsorganisationen Wada och Internationella skridskoförbundet överklagar i sin tur till Cas, Idrottens skiljedomstol. I väntan på beslutet tränar Valieva på som vanligt.

13 februari: Valieva har ett sex timmar långt förhör i Cas.

14 februari: Idrottens skiljedomstol beslutar att hon får tävla vidare i OS – trots dopningsmisstankarna. Men inga medaljer i lagtävlingen delas ut.

17 februari: Valieva slutar fyra i damernas tävling i OS.

1 mars: Ryska konståkare stoppas från internationellt tävlande på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

8 november: Rusadas vägran att påskynda dopningsärendet gör att Wada tar Valieva-fallet till Cas.

14 januari 2023: Rusada beslutar att enbart diskvalificera Valieva från tävlingen i S:t Petersburg, där hon åkte fast för dopning, och menar att hon som 15-åring inte bär ansvar för att ha brutit mot antidopningsreglerna.

21 februari: Wada överklagar Rusadas friande dopningsdom till Cas.

29 januari 2024: Valieva stängs av i fyra år.

Idrottens skiljedomstol Cas meddelade på måndagen att Valieva stängs av i fyra år och diskas från OS i Peking 2022, där hon bland annat ledde Ryssland till guld i lagtävlingen.

Dagen därpå stod det klart att det ryska laget blir av med guldet, som i stället går till USA.

Missar bronset knappt

Det ryska laget blir dock inte utan medalj. Med Valievas poäng borträknade placerar sig Ryssland på bronsplats, en ynka poäng före fyran Kanada, visar en omräknad tabell som Internationella skridskoförbundet (ISU) publicerat på sin hemsida.

Japan, som slutade trea i OS, får silvret.

Kamila Valieva blir också av med sitt individuella EM-guld från 2022. Där går guldmedaljen i stället till landsmaninnan Anna Sjtjerbakova före ytterligare en ryska, Alexandra Trusova och med belgiskan Loena Hendrickx på tredje plats.

Testades positivt

Det var i december 2021 som Valieva lämnade ett positivt dopningstest. I februari året efter var hon, då 15 år gammal, med och vann OS-guld med det ryska laget. Först efter guldet bekräftades provsvaret varpå Valieva stängdes av. Beslutet hävdes sedan av den ryska antidopningsorganisationen Rusada och trots misstankarna tilläts Valieva tävla vidare i OS.

Sedan dess har en lång process pågått som under måndagen ledde till ett besked från Cas.

Valieva anses skyldig till brott mot dopningsreglerna och hon stängs av i fyra år, med retroaktiv start den 25 december 2021.

TT
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!