Kanada vann finalen över Sverige i Sotji 2014, senaste gången NHL-spelare deltog i OS. Nu återvänder NHL till OS 2026. Arkivbild.
Kanada vann finalen över Sverige i Sotji 2014, senaste gången NHL-spelare deltog i OS. Nu återvänder NHL till OS 2026. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

NHL tillbaka i OS 2026 – miniturnering nästa år

NHL gör comeback i OS 2026. Det efterlängtade beskedet kom i samband med en presskonferens på fredagskvällen. Det meddelades också att mini-World Cup ska spelas 2025.


"Otroligt härliga besked om fyrnationsturneringen och OS. Det här är spelarna och supportrarna värda efter att ha väntat sedan 2016 på att få se de allra bästa spelarna i landslagen. Vi är redo", säger Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam på Svenska ishockeyförbundets webbplats.

NHL-spelare har inte deltagit i OS sedan 2014 i Sotji där Kanada besegrade Sverige i finalen.

"Det här beslutet innebär en vändpunkt för ishockeyn globalt och det blir en storslagen återkomst av NHL-spelarna till OS", säger Internationella ishockeyförbundets ordförande Luc Tardif enligt ett pressmeddelande.

Pandemin i vägen

Den nordamerikanska proffsligan skulle egentligen ha gjort comeback i OS i Peking 2022, men allt avblåstes dryga månaden i förväg på grund av pandemin.

Om två år i Milano är det dock dags, offentliggjorde NHL, spelarfacket NHLPA och Internationella ishockeyförbundet (IIHF) i ett pressmeddelande.

NHL kommer också att delta i OS 2030.

Turnering nästa vinter

Som tidigare spekulerats blir det också ett mini-World Cup 2025 med en fyrnationsturnering mellan Sverige, Finland, Kanada och USA.

Turneringen kommer att spelas i Nordamerika den 12–20 februari 2025 med enbart NHL-spelare i lagen.

De fyra lagen möter varandra i ett gruppspel där de två bästa lagen går till final som avgörs i en enda match.

Anledningen till den nedskalade turneringen är Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

NHL vill ha Ryssland med i World Cup, men de europeiska nationerna har sagt blankt nej till det. Därmed blir det en turnering i förminskad skala.

Den senaste World Cup-turneringen spelades i Toronto 2016 och Sverige åkte då ut i semifinal.

TT
/
nhl
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!