Louise Hansson vill bygga självförtroende inför OS.
Louise Hansson vill bygga självförtroende inför OS. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hansson ser chansen: "Vill bygga självförtroende"

Ingen av fjolårets medaljörer finns med på 100 meter fjäril när sim-VM i Doha drar i gång. Det ger Louise Hansson bra läge efter ett tufft fjolår: Det är klart att det är en möjlighet, säger hon.


Fakta: Svenska VM-truppen

Damer: Sarah Sjöström (50 meter fjäril, 50 och 100 meter fritt), Sophie Hansson (50, 100 och 200 meter bröstsim), Michelle Coleman (50 och 100 meter fritt), Hanna Rosvall (100 meter ryggsim), Louise Hansson (50 och 100 meter fjäril, 50 meter rygg).

Herrar: Robin Hanson (200 meter fritt), Erik Persson (200 meter bröstsim), Björn Seeliger (50 och 100 meter fritt, 50 meter rygg), Victor Johansson (400, 800 och 1 500 meter fritt), Marcus Holmquist (lag), Isak Eliasson (lag).

Elias Persson och Oskar Hoff har fått lämna återbud på grund av sjukdom.

På grund av pandemin avgörs för första gången i historien ett sim-VM i långbana under ett OS-år.

VM går normalt udda år och mästerskapet i Doha, som startar på söndagen, skulle egentligen ha avgjorts i fjol. Men då stod VM i Fukuoka på programmet, två år försenat.

Så pandemin har rört till mästerskapsprogrammet.

Det har gjort att många stjärnor från de största simnationerna som USA, Australien, Kanada och Kina valt att avstå Doha.

De behöver toppa sig till sina nationers OS-uttagningstävlingar och sedan till själva spelen i Paris.

Varierande klass

De svenska stjärnorna – med Sarah Sjöström i spetsen – är redan OS-uttagna och kan toppa sig till både VM och OS.

Så klassen i de olika grenarna varierar kraftigt i Doha.

På 100 meter fjäril märks det tydligt då sex av åtta VM-finalister från i fjol inte finns med, därav alla tre medaljörer.

— Jag kan bara tävla mot de som är här. Jag ser det som en bra möjlighet att tävla och simma på tider som jag vill. Det spelar mindre roll vilka som simmar på banorna bredvid, säger Louise Hansson.

Fjärilsspecialisten, som bor och tränar i England, hade ett tufft år i fjol.

För två år sedan blev hon Europamästare på 100 meter fjäril och var bara tolv hundradelar från ett VM-brons.

I fjol missade hon finalen i VM och blev nia.

"Inte mindre värd"

Det har gjort att hon ändrat upplägg i träningen. Den 27-åriga Helsingborgssimmaren har dragit ned på styrketräningssatsningen från i fjol och gått tillbaka till upplägget som gav framgångar för två år sedan.

Så fokus ligger i första hand på henne själv och inte på konkurrensen.

Hennes personliga rekord från OS i Tokyo då hon blev femma ligger på 56,22. I fjol var hon inte under 57 sekunder.

— Jag vill bygga självförtroende eftersom jag inte fick till loppen förra året. Jag känner att jag är på rätt väg, jag simmade bra i världscupen (i höstas) och på en liten tävling i England för tre veckor sedan, säger Louise Hansson som avslutade fjolåret med att ta hem fem medaljer, varav tre guld, i kortbane-EM.

Louise Hansson går in i VM-fjärilen med tredje bästa anmälningstid och skulle hon ta en medalj kommer hon inte att be om ursäkt.

— Man vet att folk saknas, men det är samma i en OS-final. Någon av konkurrenterna kanske blir sjuk och inte kommer till start. Det ska inte göra medaljen mindre värd, säger hon.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!