Victor Johansson under onsdagens final på 800 meter fritt på sim-VM i Doha, Qatar.
Victor Johansson under onsdagens final på 800 meter fritt på sim-VM i Doha, Qatar. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Profilen VM-sexa igen – "Har inte du lagt av?"

Det blev ingen medalj – och inget fjärde rekord. Victor Johansson njöt ändå efter sjätteplatsen i VM-finalen på 800 meter fritt. När jag kom hit frågade de andra "har inte du lagt av?" Nu vet de att jag är tillbaka, säger Jönköpingssimmaren.


Han kopierade nästan sin svenska rekordtid från försöken på 800 meter fritt.

Klockan tickade dock fyra hundradelar över det nysatta svenska rekordet, 7.47,08.

TT: Retligt?

— Jag ser det inte så. Det är två lopp på samma tid. Det är februari och det stora målet är OS. Jag är jättenöjd att jag har fått simma med de stora grabbarna, de vet att jag är tillbaka. De hade ju inte sett mig på ganska länge, säger 25-åringen från Nässjö som gör sitt första långbane-VM på sju år.

Andra sjätteplatsen

Precis som på 400 meter fritt slutade han på sjätte plats.

Han låg under sitt rekordschema nästan hela loppet, men rekordsviten tog slut efter tre raka svenska rekord, två på 400 meter fritt och ett på 800.

Till medaljerna skiljde det en bra bit. VM-guldet gick till irländaren Daniel Wiffen som vann på 7.40,94. Elijah Winnington, Australien, tog silver på 7.42,95 och italienaren Gregorio Paltrinieri brons på 7.42,98.

"Ge mig lite mer tid"

Den otursförföljde simmaren, som drabbats av massor av skador och sjukdomar de senaste åren, har hittat rätt sedan han flyttade hem från USA i somras.

Han kom hem revbensskadad efter den omtalade golfbilskraschen i USA och har tränat ordentligt tillsammans med tränaren Niko Martikainen sedan i september.

— Med sex månaders träning kan jag komma hit och simma två VM-finaler, förhoppningsvis en tredje på 1 500, så jag är jätteglad.

— Det betyder jättemycket för mig. Jag tappade fem år i USA, jag ber svenska folket och alla andra att ge mig lite mer tid, säger han.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!