Sebastian Samuelsson på skyttevallen i VM.
Sebastian Samuelsson på skyttevallen i VM. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inga individuella medaljer i bommarnas VM

Guld, silver och brons, men bara i stafetter. För första gången sedan 2017 tar inte Sverige någon individuell medalj i skidskytte-VM. Samtidigt har vi ett VM-guld som vi inte haft tidigare, så jag är väldigt nöjd med tre medaljer, säger Johannes Lukas.


Fakta: Svenska VM-medaljerna i Nove Mesto

Brons i mixedstafett: Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Hanna Öberg och Elvira Öberg.

Silver i damstafett: Anna Magnusson, Linn Persson, Hanna Öberg och Elvira Öberg.

Guld i herrstafett: Viktor Brandt, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson.

Landslagstränaren säger att han förstås gärna hade velat ha en individuell medalj, men att han hellre tar stafettmedaljerna (guld för herrarna och silver för damerna) än två individuella medaljer i VM:s avslutande masstarter.

— För mig som tränare är det viktigare att hela laget åker hem med någonting än bara två personer med individuella medaljer, säger han.

För många bommar

Någon större analys över varför det saknas individuella medaljer gör inte landslaget förrän efter säsongen.

— Man kan säga att ibland har det varit bra skytte men inte tillräckligt bra åkning, säger Lukas.

Vad han inte säger är att det totalt sett varit för många bommar från svenskarna för att det skulle ha räckt till medalj.

Som exempelvis för Martin Ponsiluoma i den avslutande masstarten.

— Det är lite synd för han åkte brutalt bra igen och det hade nästan räckt med två bom för att ta medalj. Så det är klart att vi hade kunnat gjort det bättre, säger han om Ponsiluoma som hade sex bom och slutade på 13:e plats.

Bäst igen

Förra årets främsta svenskar i VM, flerfaldiga medaljörerna Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson, var även detta VM:s bästa svenskar totalt sett. Öberg med en femteplats och en åttondeplats som bäst individuellt och Samuelsson med en femte-, en sjätte- och en sjundeplats.

— Att det inte blev någon individuell medalj, som jag hade som mål, är jag såklart besviken över. Jag var nära i tre av fyra lopp, så jag har formen att fajtas om det, säger Samuelsson.

Ingen av svenskarna lyckades ladda om till masstarterna efter guld- och silverfirandet och fokuset på skjutvallen var inte hundraprocentigt.

I början av VM låg fokus väldigt mycket på skidorna och avsaknaden av fluorvalla, numera förbjudet, och få landslag lyckades få till bra skidor i den blöta snön. Frankrike hade bra skidor från start och tog nästan storslam på damsidan. Norge fick ganska snart rätt valla under skidorna och seglade ifrån på herrsidan.

För Sverige tog det flera lopp innan det gick snabbt i spåren. Och då klickade det i skyttet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!