Influencern om pikarna: "Blev väldigt ledsen"
Carl Hedin är influencern som går in i världscupen i dressyr. Rollen som kändis finansierar hans satsning. Vägen till eliten har inte alltid varit enkel. Jag hoppade till och med av bussen en hållplats tidigare, för att jag ville dölja att jag skulle till stallet.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Ålder: 32 år.
Yrke: dressyrryttare, influencer.
Klubb: Särö (Göteborg).
Aktuell: gör världscupdebut på sin häst Van der Veen i Scandinavium fredag – lördag.
Meriter: femma i SM 2022, fyra i unghäst-VM 2023 (med Skyline to B), har ridit i en rad internationella tävlingar.
Med över 400 000 följare på Instagram vet Carl Hedin hur det är att synas. Hörts har han också gjort, bland annat som värd för radioprogrammet Sommar i P1, och han har skrivit boken "Hästpojken".
Nu får 32-årige Hedin chansen som en av de svenska ryttarna i Göteborgs världscuptävling i dressyr i helgen, tillsammans med sin elvaåriga häst Van der Veen. Vägen dit har varit ganska lång.
Carl Hedin har alltid tyckt om djur. Hans syster gick på ridskola, och Carl följde med.
— När jag väl gick in i stallet – då gick jag aldrig ut igen, säger han
Dolde sitt intresse
Men intresset hade ett pris. Han fick gliringar i skolan, om att ridning var en tjejsport som killar inte skulle hålla på med.
— Det bet på mig. Jag blev väldigt ledsen.
— Jag hoppade till och med av bussen en hållplats tidigare, för att jag ville dölja att jag skulle till stallet, berättar Hedin.
Han orkade fortsätta med stöd av sina föräldrar, men även tack vare en viss egen styrka.
— Nu som vuxen är det lättare att se det lite på distans, och inse att det är en superkraft att ha ett intresse för nånting. Jag är väldigt glad att jag höll i, säger Carl Hedin.
Att synas har blivit hans metod för att gå vidare med ridningen som elitidrott.
— Det är ju mitt jobb. Det är det som finansierar att jag kan behålla den här hästen, så att jag inte behövt sälja honom. Det är priset jag betalar, att dela med mig av mitt liv till andra.
Viktigt visa upp
Samtidigt talar han gärna om att dressyrsporten som sådan behöver bli mer öppen för insyn.
— Det har varit ett antal uppmärksammade fall de senaste månaderna, där folk har filmat undercover och uppdagat missförhållanden, påpekar Carl Hedin.
Den danske toppryttaren Andreas Helgstrand har blivit avstängd från landslaget och polisanmäld för djurplågeri. Det var när en tv-dokumentär visade hur hästar blivit behandlade i hans stall.
— Alla beter sig inte på det viset. Men för att ha allmänheten med sig är det viktigt att vi visar vad vi står för, och visar upp öppet vad vi sysslar med, med våra hästar, säger Carl Hedin.
I världscupdebuten tänker han inte så mycket på resultat, utan mer på att samla erfarenhet.
— Och att hästen får en bra upplevelse av att tävla i en sån här miljö. Annars kommer han inte att vilja göra det igen, säger Carl Hedin.