Spanjorskan María Vicente slet av hälsenan i femkampen i inne-VM i Glasgow.
Spanjorskan María Vicente slet av hälsenan i femkampen i inne-VM i Glasgow. - Foto: Petr David Josek/AP

Salming VM-åtta – konkurrent slet av hälsenan

Medaljfavoriten María Vicente slet av hälsenan i höjdhoppet i femkampen i inne-VM i Glasgow. Då tog det lång tid innan stjärnan fick hjälp. Det är en skandal faktiskt. Det kan förlänga rehabiliteringen med veckor eller månader, säger Sveriges förbundskapten Kajsa Bergqvist till Aftonbladet.


Svenskan Bianca Salming slutade åtta i tävlingen, en bra bit från hennes personliga rekord.

— Jag är besviken. Ibland är kroppen inte helt med. Jag är bara människa, säger hon.

Värre var det för Vicente. Inte bara tävlingen tog slut redan i andra grenen, så även en säsong som innehåller både EM och OS i sommar.

Spanjorskan var snabbast av alla på 60 meter häck med tiden 8,07 och hade klarat sina inledande hopp på 1,67 och 1,70 när hon satte fart mot ribban och höjden 1,73.

Kort före upphoppet föll hon ihop. Vicente tog sig för vänster hälsena och såg påtagligt plågad ut när hon till slut fick vård.

— Det tog nästan fem minuter innan hon fick hjälp. Det ska inte få hända. Hon borde fått hjälp direkt, säger Sveriges förbundskapten i friidrott Kajsa Bergqvist till Aftonbladet.

Bergqvist vet hur det känns. Hon slet av hälsenan vid en tävling i Båstad 2004, missade OS i Aten men kom tillbaka och vann VM-guldet i Helsingfors 2005.

"Ont i hela kroppen"

— Det gjorde ont i hela kroppen att se henne ligga där, säger hon.

Vicente bars ut på bår. Hon bekräftade själv senare att hälsenan slets av.

— Tävlingen är över för mig. Vi har varit hos läkarna och hälsenan är helt av. Jag kommer att opereras i Barcelona av samma läkare som har opererat mig tidigare, säger hon i en flashintervju till VM-arrangören.

Med spanjorskan borta ur tävlingen ökade Bianca Salmings möjligheter att fajtas om en medalj.

Bianca Salming.

Men Salming fick inte den start hon hade hoppats på. Hon kom sist i sitt heat på 60 meter häck med tiden 8,95.

Salming sjua

I den andra grenen, höjdhopp, stannade Salming som vinnare på 1,82, decimetern kortare än hennes personbästa, och gick miste om viktiga poäng.

— Jag hade lite problem med ansatsen. Jag hade lite svårt att få plats, men jag borde ha hoppat högre. Jag känner mig i bra form men har varit lite halvrisig ungefär en och en halv vecka före VM.

13,93 i kula var också under hennes kapacitet, metern kortare än hennes främsta prestation i grenen. Två övertramp och bara 5,65 i det godkända längdhoppet följde.

Hon landade på åttonde plats efter avslutande 800 meter och stannade på 4 317 poäng, en bra bit under hennes personbästa i vinter på 4 533.

Belgiskan Noor Vidts försvarade sitt VM-guld från 2023 och vann på 4 773, före finländskan Saga Vanninen, 4 677. Nederländskan Sofie Dokter tog bronset på 4 571.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Erik Karlsson klar för VM-spel: "Oerhört roligt"

2 timmar sedan

Anklagar domaren – fick 41 miljoner visningar

3 timmar sedan
Tre uteblivna straffar fick Nottingham Forest att rasa mot VAR-domaren och anklaga honom för att vara supporter till bottenkollegan. Inlägget på sociala medier har fått över 41 miljoner visningar och Premier League väntas straffa klubben för anklagelserna.

Ludmila Engquists ord chockar profilen: "Så j*vla pressad"

idag 16:45
Ludmila Engquists karriär tog en oväntad vändning när hon började med vintersporten bob, efter att ha avslutat friidrottskarriären. Kort efteråt erkände hon att hon dopat sig. Att idén om att satsa på bob kom från Engquist själv chockar både sportprofiler och tv-makare.

Allt om Cristiano Ronaldos barn: Namn, ålder och sonen Angel

idag 15:40
Fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo har i dag fem barn med olika kvinnor. Nyheter24 har tagit en titt på vad svenskarna undrar mest om fotbollsspelaren och hans familj.

Tvingas tävla i "Saudi" för att kvala in till OS

idag 14:06
Saudiarabiens nya bordtennissatsning kan avgöra vilka svenskar som får åka till OS i Paris. Stjärnorna riskerar både böter och missade rankningspoäng om de inte vill tävla i landet med bristande mänskliga rättigheter. Det är fullt rimligt att ifrågasätta, säger Anton Källberg.

Nadal kan avsluta karriären med Borg som ledare

idag 13:40
Rafael Nadal ställer upp för Europalaget i Laver Cup i september med Björn Borg som kapten. Det kan bli den spanska tennisikonens sista tävling i karriären.