Sveriges förstalag, med Jonna Sundling och Linn Svahn, vann sprintstafetten i Lahtis.
Sveriges förstalag, med Jonna Sundling och Linn Svahn, vann sprintstafetten i Lahtis. - Foto: Vesa Moilanen/AP/TT

Svenska sprintsuccén – vann överlägset

Sveriges damer fortsätter att totaldominera i sprint. Jonna Sundling och Linn Svahn i Sveriges förstalag var helt överlägsna i sprintstafetten – och vann med nästan 25 sekunders marginal.


Fakta: Så fortsätter tävlingshelgen

Lördag 2 mars

09.00: 20 km, klassisk stil, individuell start, damer.

12.00: 20 km, klassisk stil, individuell start, herrar.

Söndag 3 mars

09.15: sprint, fristil, damer och herrar, kval.

11.45: sprint, finaler.

Stjärnduon Sundling och Svahn, som aldrig hade tävlat tillsammans i sprintstafett förut, var storfavoriter på förhand och infriade alla förväntningar.

Med stor marginal.

Sundling/Svahn var i en klass för sig och kunde komfortabelt gå i mål som etta i världscuptävlingen i Lahtis, Finland. Känslan efteråt? Jättebra, enligt Sundling.

— Det känns som att vi fick åka som vi ville, säger hon till Viaplay.

Svenskorna drev snabbt upp tempot och skakade av sig samtliga konkurrenter. Då kunde Svahn till och med passa på att njuta lite på upploppet.

— Vi sa det inför, att vi har ett favorittryck och att det kanske är vi som skulle sätta upp farten. Men det blev ju med ganska klar marginal. Det var lite coolt att komma in, för det är ju som en sprint det här, och vinka till publiken innan upploppet har börjat. Så det tackar jag Jonna för att jag fick göra, säger Svahn.

Dahlqvist bröt skidan

Glatt för Sveriges ena lag, desto mindre glatt för Sveriges andra lag.

Maja Dahlqvist, som tävlade tillsammans med Frida Karlsson, kraschade och bröt ena skidan. Något som förstörde deras dag.

— Det är väl en sådan säsong… Skidan försvann och sen var den av på mitten. Om den inte hade gått av tror jag ändå att vi hade kunnat rycka upp oss. Men nu hade jag inte det bästa utgångsläget att ge, säger Dahlqvist.

Efter kraschen var Karlsson/Dahlqvist aldrig nära att kunna hota om en topplacering. I slutändan gick de i mål på plats 14, näst sist.

Tyskland blev trea.

Svenska herrarna långt efter

I herrtävlingen gick det svenska förstalaget, med Johan Häggström och Calle Halfvarsson, i mål som åtta. Sveriges andralag med Eric Rosjö och Marcus Grate slutade sist, på plats 15.

Norges förstalag vann före Norges andralag. Finland blev med minimal marginal trea – något som gladde hemmapubliken i den klassiska skidorten Lahtis.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!