Femke Bol, färsk världsmästare och innehavare av ett nytt världsrekord på 400 meter.
Femke Bol, färsk världsmästare och innehavare av ett nytt världsrekord på 400 meter. - Foto: Bernat Armangue/AP

Världsrekord av Bol – Warholm missade guldet

Två veckor. Längre stod sig inte damernas världsrekord inomhus på 400 meter. Femke Bol kapade sitt eget rekord med sju hundradelar när hon tog VM-guldet i Glasgow.


Nederländskan slog till med 49,24 på distansen i Apeldoorn den 18 februari och formen stod sig in i VM.

Bol, 24, har de senaste åren dominerat distansen, både inne och ute och tog dessutom VM-guldet på 400 meter häck i Budapest i somras och vid EM i München ett år tidigare. 2021 knep hon bronset vid Tokyo-OS.

Bol kom till mästerskapet i Glasgow som en av de största guldfavoriterna och som en av de främsta internationella stjärnorna.

Med den nya världsrekordtiden 49,17 var hon nästan sekunden – 99 hundradelar – snabbare än landsmaninnan Lieke Klaver. Alexis Holmes, USA, tog bronset.

Segern viktigast

— Det var fantastiskt. Det var ett så starkt lopp. Jag visste att jag var tvungen att vara snabb från start. Min tränare sade till mig att jag kunde ha sprungit snabbare, men för att vara ärlig var segern det viktigaste.

— Jag har inte tränat på häckar på fyra veckor och det här ger mig självförtroende – och att uppnå detta med Lieke är bra för vår sport och för vårt lag, säger Femke Bol.

Karsten Warholm fick nöja sig med silver.

Karsten Warholm bestämde sig så sent som för en vecka sedan att ställa upp i VM.

Skälet?

Han saknade en medalj i ett inne-VM – och siktade förstås på den allra ädlaste.

Slagen på upploppet

Norrmannen ledde länge, men kroknade på upploppet. Belgaren Alexander Doom smet förbi och vann på tiden 45,25, vilket var 13 hundradelar snabbare än Warholm.

Rusheen McDonald, Jamaica, knep bronset.

— På det hela taget var det en acceptabel tid. Det var ett beslut taget i sista stund att komma hit. Ett sätt att testa kroppen. Så länge man inte drar på sig skador är det okej.

— Naturligtvis hade jag velat vinna i dag, men det var trevligt att komma ut till allt oväsen och tävla, säger Warholm.

28-åringen har världsrekordet på 400 meter häck med tiden 45,94 sekunder, satt när han tog OS-guldet i Tokyo 2021. Norrmannen vann VM-gulden 2017, 2019 och 2023 samt EM-gulden 2018 och 2022.

Amerikanen Grant Holloway vann herrarnas 60 meter häck på 7,29 sekunder medan Julien Alfred, från den karibiska ön Saint Lucia vann damernas dramatiska 60-metersfinal två hundradelar före polskan Ewa Swoboda.

Amerikanskan Aleia Hobbs skadade sig precis före start och fick hjälpas bort i rullstol.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Barcelonas kollaps – utslaget efter röda kort

igår 23:10

Superdrama i Dortmund – vidare till semifinal

igår 23:06
Vändning åt ena hållet, snabbt svar från det andra. Efter sex mål, och en match som svajade lika mycket som supportrarnas stora flaggor, är Dortmund åter i CL-semifinal efter 4–2, totalt 5–4, mot Atlético Madrid.

Två raka förluster: "Gäller att nollställa"

igår 22:54
Efter två raka förluster gäller det att nollställa inför avgörandet, konstaterar Skellefteås lagkapten Jonathan Pudas. Och kanske undvika utvisningsbåset lite mer? Ja, det är ju en jättenyckel så klart, säger han.

Ny Frölundaseger – utjämnat i semifinalen

igår 22:02
Skellefteå hade två matchbollar. Men Frölunda har räddat båda. Efter 3–1 i den sjätte semifinalen är det utjämnat i matchserien. Nu avgörs allt i Skellefteå på torsdag. Det går i rätt riktning hela tiden, säger Max Friberg till TV4 Play.

SHL-stjärna har fått hat och hot efter övergång

igår 20:08
Oscar Engsund har mottagit hot och hat efter övergången från Oskarshamn till HV71, berättar 30-åringen i en intervju med Barometern.

Klart: Han tar över som ny tränare i AIK

igår 19:46
Markus Åkerblom blir ny huvudtränare för AIK i hockeyallsvenskan och har skrivit på ett kontrakt över två säsonger. Målet är att ta Solnalaget tillbaka till högstaligan SHL.