Maja Dahlqvist blev trea i sprinten i Lahtis. Arkivbild.
Maja Dahlqvist blev trea i sprinten i Lahtis. Arkivbild. - Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Norsk sprintseger i Lahtis – Dahlqvist trea

Tre svenskor tog sig till final i fristilssprinten i Lahtis – men det blev bara en pallplats. Maja Dahlqvist tog tredjeplatsen efter spurtstrid. Jag är jätteglad att jag tar mig upp på pallen. Klart bästa tävlingen i år, säger hon.


Sprintcupens ledare Linn Svahn slutade fyra och Jonna Sundling slutade näst sist på femte plats i finalen.

Ingen av svenskorna hade någon chans mot imponerande och överlägsna segraren Kristine Stavås Skistad när hon drog upp tempot.

Norskan utklassade motståndet och tyskan Coletta Rydzek blev skrälltvåa.

Dahlqvist hamnade precis efter.

— Jag blev lite överraskad att det inte gick fortare. Jag hade en väldigt bra dag, det bästa jag har känt mig den här säsongen, säger Stavås Skistad till Viaplay.

"Säker i spurten"

Svenskorna hamnade längst ned i fältet från start, men Linn Svahn var uppe i ledning ett tag innan Stavås Skistad blåste ifrån.

Maja Dahlqvist var nöjd över sin avslutning, men inte vägen fram dit i finalen som hon beskrev som "lite strulig".

— Den blev ju det för alla, det blev lite "krigigt", så jag är väldigt glad över att jag tog mig upp på pallen, säger hon till Viaplay och fortsätter:

— Jag kände i sista kurvan att det bara var att vara cool och gå på insidan. Jag kände mig ganska säker i spurten.

Norskt även på herrsidan

Både Sundling och Svahn tog sig till finalen som "lucky losers" på tid efter att ha blivit trea respektive fyra i sin semifinal.

Johanna Hagström slogs ut i semifinal medan Frida Karlsson, som diskades efter tajt körning som ledde till ett fall, och Moa Lundgren åkte ut i kvartsfinal.

Världscupledaren Jessie Diggins hade en motig helg Lahtis och missade avancemang från prologen. Amerikanskan blev ju bara 21:a i lördagens tvåmil.

På herrsidan vann norska suveränen Johannes Høsflot Klæbo finalen före fransmannen Lucas Chanavat.

Ingen svensk tog sig till final.

Emil Danielsson var närmast och blev fyra i semifinalen medan Johan Häggström blev sist i sin. Calle Halfvarsson och Oskar Svensson slogs ut i kvartsfinal.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!