Phil Foden tackar publiken efter hans hjälteinsats mot Manchester United. Arkivbild.
Phil Foden tackar publiken efter hans hjälteinsats mot Manchester United. Arkivbild. - Foto: Dave Thompson/AP/TT

Guardiolas hyllning: "Han är säsongens spelare"

Inte Erling Braut Haaland, inte Kevin De Bruyne, inte Rodri. Denna säsong har det varit Phil Foden som glänst starkast i stjärngänget Manchester City. Ingen har varit lika avgörande som han, säger tränaren Pep Guardiola.


Den 23-årige Phil Foden har redan fem Premier League-titlar på meritlistan. Denna säsong har dock talangen nått en ny nivå. Han är numera "världsklass", om du frågar tränaren Pep Guardiola.

— När du vinner matcher blir du en världsklasspelare. Han är säsongens spelare, med all respekt för övriga fantastiska spelare, säger Guardiola.

Skolats in långsamt

Pep Guardiola har följt spelarens utveckling ända sedan han anlände till klubben 2016. Då var Foden 17 år och sågs som en stor talang.

— Vi såg något speciellt, något unikt, minns Guardiola.

Den spanska mästartränaren gav Foden hans Premier League-debut i december 2017 och har kontinuerligt gett den offensiva mittfältaren mer och mer speltid.

Denna säsong har 23-åringen varit svårpetad – på 40 matcher har han svarat för 18 mål.

— Jag vill vara den spelaren som vinner matcher för laget, säger Phil Foden som i helgen avgjorde derbyt mot Manchester United med två mål.

"Vet att jag kan bli bättre"

Engelsmannen fortsätter:

— Jag måste göra det i landslaget också, inte bara i City. Jag vet att jag kan bli bättre.

Enligt Pep Guardiola har Phil Foden redan skrivit in sig i klubbens historieböcker.

— Han har redan blivit en legendar på kort tid, med få matcher spelade och med få minuter på planen. De mål han har gjort och de titlar han har vunnit – och att han är härifrån. Det gör att relationen med fansen är otrolig.

På onsdag ställs Foden och Manchester City mot FC Köpenhamn i returen i åttondelsfinalerna av Champions League. City har ena foten i kvartsfinal efter att Foden fastställt segern till 3–1 på Parken tidigare i februari.

Mästartränaren Pep Guardiola. Arkivbild.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!