Pingistalangen Siri Benjegård har jämförts med både Jan-Ove "J-O" Waldner och Truls Möregårdh.
Pingistalangen Siri Benjegård har jämförts med både Jan-Ove "J-O" Waldner och Truls Möregårdh. - Foto: Foto: Privat

Siri, 12, är en av Sveriges största idrottstalanger

Sveriges kanske allra största idrottstalang just nu är 12-åriga Siri Benjegård, som jämförts med självaste J-O Waldner och Truls Möregårdh. Genom en elitsatsning har hon flyttat till skånska Eslöv där föräldrarna turas om att bo och stötta henne.


Det här är Siri Benjegård

När Siri Benjegård var sex år besökte hon och familjen ett öppet hus i Kungsbacka. Där upptäckte hon sporten bordtennis. När hon sedan fyllde sju år fick hon ett pingisbord i födelsedagspresent.

Ålder: 12

Klubb: Eslövs AI

Favoritrack: Sexkantigt rack

Träning eller tävling: Tävling

Idol: Truls Möregårdh, Hana Goda och Stina Kjellberg

Dröm: Att komma till OS och spela VM för Sverige


Bordtennis är en sport som, i Sverige, kanske är allra mest förknippad med de åtskilliga framgångar Sverige rönt under 1900-talet med legendarer som Jörgen Persson, Stellan Bengtsson, Mikael Appelgren och framför allt Jan-Ove ”J-O” Waldner i spetsen. 

Den sistnämnda är av många ansedd som en av tidernas bästa bordtennisspelare. Efter åtskilliga guldmedaljer i OS, VM och EM har han i sportens hemland Kina förärats med smeknamnet ”Det evigt gröna trädet”.

JO Waldners förmögenhet: Livstidskontraktet och spelmissbruket som kostat miljoner

Siri Benjegård är Sveriges stora pingistalang

På senare år har namn som Mattias Falck, Kristian Karlsson och Truls Möregårdh lyst upp sporten i Sverige.

Nu har dock en ny stjärna tänts. 

12-åriga Siri Benjegård är nämligen av många ansedd som en av Sveriges främsta idrottstalang och elitsatsningen har redan tagit fart.

I en intervju med Nyheter24 berättar talangen om resan från att först upptäcka sporten av en slump, till att nu tävla mot äldre tonåringar och även vuxna.

– Jag började med pingis när jag var sju år gammal efter att ha varit på ett öppet hus i Kungsbacka där jag fick testa att spela. Jag tyckte det var jätteroligt och sedan fick jag ett pingisbord i födelsedagspresent när jag fyllde sju år, säger hon.

– Vi fick henne inte från det öppna huset, hon tyckte det var så roligt så det var bara att börja spela och träna. Då kontaktade jag den klubben jag kände till i kommunen, flikar mamma Lotta Benjegård in.

Allt om Siri Benjegård: Ålder, familj och bordtennis-talangen

12-åriga Siri Benjegård anses vara en av Sveriges största bordtennistalanger. Foto: Privat

Siri Benjegård flyttade till Eslöv för att satsa på pingis

Benjegård är född och uppväxt i Kungsbacka men för ett tag sedan gick flyttlasset till skånska Eslöv där hon bor med sina föräldrar som turas om att bo i Kungsbacka respektive Eslöv.

– När vi flyttade till Eslöv var det ett lite väl stort steg. Det har gått upp och ner. Men nu känner jag att det är värt det och jag har fått väldigt många kompisar och lagkompisar och alla är jättesnälla, säger hon och tillägger: 

– Det är ganska jobbigt att inte få träffa min lillasyster varje dag. Vi ses på helgerna när jag kan och inte spelar pingis. Det är också rätt jobbigt att inte bo med båda föräldrarna samtidigt. 

Siri Benjegård flyttade till Eslöv för att satsa på pingisen. Foto: Privat

Siri Benjegård jämförs med Möregårdh och J-O Waldner

Under sin hittills korta karriär har hon mäktat med att bärga flera guld, silver och brons i SM på juniornivå samt guld och brons i EM i sin åldersgrupp. Och träningarna består av att möta äldre tjejer och killar, för att på så sätt matchas mot ett tufft motstånd.

– Jag tränar med den högsta gruppen, där den yngsta är 15 och en del andra är vuxna. Jag tränar blandat med tjejer och killar där alla är minst fyra-fem år äldre än mig. Det är kul att tränarna ser att jag är duktig och att jag sätts på prov mot andra som är duktiga. 

Efter flytten till södra Sverige har hon jämförts med en av Sveriges starkast lysande bordtennisstjärnor just nu. En person som gått en snarlik väg som Siri Benjegård, nämligen Truls Möregårdh. Och det är ingen slump att Benjegård spelar med ett sexkantigt rack, precis som förebilden Möregårdh.

– Truls Möregårdh är min idol  och det är coolt att han flyttade ner till Eslöv när han var exakt lika gammal som jag är och att han gjort samma resa som mig. Det är riktigt coolt, säger hon.

Det är dock inte bara Möregårdh talangen jämförts med. Självaste J-O Waldner har även han nämnts i sammanhang runt Benjegård. 

– Det känns jättebra att bli jämförd med J-O Waldner och Truls och att kallas den största talangen. Jag brukar inte tänka att jag måste vinna för att bevisa något men ibland kan man tänka på det om någon är lite sämre. Men oftast möter jag de som är bättre än mig och då går jag bara in och kör utan press, förklarar hon.

Benjegård har jämförts med både Waldner och Möregårdh. Foto: Jan Collsiöö & Johan Nilsson/TT

"Tränar för att bli så bra som möjligt"

På frågan hur det egentligen kommer sig att hon tagit så stora kliv i så unga år, svarar Siri Benjegård att en stor anledning är tack vare stödet hon fått från de tränare som sett talangen och samtidigt utmanat henne.

– Jag har bara tränat och försökt hålla kvar glädjen i att träna och utvecklas. Jag tränar för att bli så bra som möjligt och tränarna har hela tiden pushat mig för att bli bättre vilket har hjälpt mig väldigt mycket. Jag har haft ganska mycket tur med att ha haft tränare som hjälpt mig längs vägen. 

Men en stor anledning bakom framgången kommer, enligt Siri själv, också hemifrån.

– Jag är jättetacksam att för att ha stödet hemma från både mamma och pappa. De peppar mig och ställer upp. Vi försöker alltid hitta på saker när vi är tillsammans.

Allt om Viktor Gyökeres: Pappa, klubbar och exflickvän

Allt om Lucas Bergvall: Flickvän, familj och Djurgården

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!