Förbundskaptenen Tomas Axnér och spelaren Kristin Thorleifsdóttir tar sikte mot Paris. OS-kvalet spelas i Ungern om en månad. Arkivbild.
Förbundskaptenen Tomas Axnér och spelaren Kristin Thorleifsdóttir tar sikte mot Paris. OS-kvalet spelas i Ungern om en månad. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Axnér: "Vision och dröm att nå OS"

Debrecen i Ungern om snudd på en månad: Där och då ska handbollsdamerna se till att säkra sin närvaro i sommarens OS i Paris och Lille. Vi har som vision och dröm att nå OS. Det ska bli kul att sätta tänderna i den utmaningen, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.


Fakta: Truppen

Målvakter: Johanna Bundsen, Sävehof, Irma Schjött, Ikast, Evelina Eriksson, Bukarest, Sofie Börjesson, Vipers Kristiansand

Vänstersex: Jennifer Johansson, Skuru, Elin Hansson, Horsens

Mittsex: Linn Blohm, Györi, Sofia Hvenfelt, Bietigheim, Olivia Löfqvist, Storhamar

Högersex: Mathilda Lundström, Silkeborg, Nathalie Hagman, Ramnicu Valcea

Vänsternio: Jamina Roberts, Vipers Kristiansand, Isabelle Andersson, Bietigheim, Kristin Thorleifsdóttir, Horsens, Tyra Axnér, Nykøbing Falster

Mittnio: Carin Strömberg, Nantes, Emma Lindqvist, Ikast, Jenny Carlson, Brest, Daniela de Jong, Ramnicu Valcea

Högernio: Nina Koppang, Sävehof, Nina Dano, Odense.

Det är en hektisk tid som väntar landslagsspelarna. Med klubblagen är de flesta mitt uppe i slutspel och i vissa fall avgörande matcher i det europeiska cupspelet. Samtidigt tillkommer både EM- och OS-kval.

Axnér samlar en bruttotrupp på 18 spelare till det inledande EM-kvalet mot Färöarna på bortaplan.

Han låter även en del spelare stå över, allt för att de ska komma så fräscha som möjligt till OS-kvalet.

Veteranerna Johanna Bundsen, Jamina Roberts och Carin Strömberg, som tillsammans spelat 513 A-landskamper, ansluter efter EM-kvalet mot Färöarna och byter av Sofie Börjesson, Isabelle Andersson och Daniela de Jong.

Landslaget har redan säkrat spel i EM i Schweiz, Österrike och Ungern nästa år, men vill gärna gå för gruppsegern för att få bättre seedning.

Fokus ligger på OS-kvalet där gruppspel väntar mot Ungern, Japan och Kamerun. De två bästa lagen når OS. Axnér varnar för Japan.

— Japan har spelat på hög nivå de senaste mästerskapen, de slog Danmark i VM. Det är en tuffare motståndare än man brukar få när man möter Asiens näst bästa lag. Senast vi möttes vann vi med fem bollar i VM på hemmaplan i Scandinavium, säger han på en digital presskonferens.

— Det kommer att krävas bra prestationer. Vi har förhoppningen att ha tillräcklig kvalitet för det. Ungern på bortaplan är också tufft.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!