Luleåjubel. Arkivbild.
Luleåjubel. Arkivbild. - Foto: Johan Löf /TT

Luleå vann igen – nära nytt SM-guld

Luleå är bara en vinst i från att säkra ett nytt SM-guld – det sjätte raka för klubben. Samtidigt skrev Emma Nordin in sig i historieböckerna. Med sina tre poäng i dagens match är hon nu bäst genom alla tider när det gäller poäng i SDHL.

Direkt från start kopplade Luleå greppet om matchen, och det var så gott som spel mot ett mål mot Modo som inte hade mycket att sätta emot inledningsvis.

Drygt fem minuter in kom också 1–0-målet för Luleå, genom ett skott från en omarkerad Petra Nieminen, hennes första av tre mål den här matchen.

— Jag är bättre när vi spelar finalmatcher och viktiga matcher, jag kan spela hur många minuter som helst, säger Nieminen i SVT.

En stund senare kom 2–0 efter att Emma Nordin skjutit in den via en Modospelare.

Totalt blev det tre poäng i matchen för Nordin, som nu är uppe på 643 – med det tangerar hon Denise Altmann som bäst genom alla tider när det gäller poäng i SDHL, inklusive slutspel.

I det stora hela var det Luleås match – men med drygt sex minuter kvar av tredje perioden kom Modos 1–2-mål.

Efter reduceringen kändes matchen betydligt mer spännande och oviss. Till slut kunde Nieminen ändå avgöra när hon först förvaltade slarv i Modoförsvaret och gjorde 3–1, och direkt därefter fullbordade sitt hattrick när hon satte 4–1.

— Vi har bra supportrar här, jag är så stolt över Luleåfansen. Vi ska ta det tillsammans, säger Nieminen.

Luleå har nu 2–0 i matcher mot Modo, och kan säkra SM-guldet på hemmaplan på tisdag. För Modos del krävs nu tre raka segrar för att kunna vända och vinna SM-guld.

— Vi är inte klara än, vi vill vinna en match och åka ned till Ö-vik igen och spela. Vi har inget att förlora, Luleå är topptippade. Det är inte så många som tror på oss, förutom oss själva. Jag ser inte varför vi inte skulle kunna vinna nästa match, säger Modos Lina Ljungblom.