Nahir Besara, Hammarby. Arkivbild.
Nahir Besara, Hammarby. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Allsvensk VAR-kritik: "Tar död på fotbollskänslan"

VAR eller inte VAR. Det är svensk fotbolls, sannolikt, hetaste fråga just nu. Flera av allsvenskans profiler är klart skeptiska. Av egna erfarenheter tycker jag inte att det främjar fotbollen, säger Djurgårdens Magnus Eriksson.


Huruvida svensk fotboll bör införa videodomare i framtiden debatteras flitigt just nu. Många spelare och ledare ställer sig i nej-hörnan.

— Den eviga frågan, inleder Hammarbys Nahir Besara.

— Det är inte aktuellt just nu och jag tycker inte att systemet är optimalt. Men kanske i framtiden när de har optimerat det och gjort det bättre.

Vad är inte optimalt?

— Att man firar ett mål och jublar med fansen och sedan tar bort målet. Det tar död på fotbollskänslan. Om de optimerar systemet och får till det ordentligt kanske vi kan prata om det. Men nu är det för långt bort.

VAR är inte heller något som kommer att införas i närtid. Enligt Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Andrea Möllerberg är det inte troligt att representantskapet kommer att rösta om att införa VAR till hösten, däremot välkomnar hon debatten.

Pål Arne Johansen, Häckens nye tränare, har upplevt säsonger med både VAR och inte VAR i Norge. Vad han föredrar?

— Baserat på den erfarenheten och som VAR fungerade där så tycker jag att det var en bättre säsong upplevelsemässigt utan. Det är viktigt att man tar folks känslor på allvar, säger Johansen.

Magnus Eriksson, Djurgården. Arkivbild.

Jublade bara en gång

Johansen berättar att han under förra säsongen, då i Odds BK, bara vågade fira en gång när laget gjorde mål.

— Och det var när det var en straff. Då är det ganska stor sannolikhet att målet står kvar, säger han.

Magnus Eriksson i Djurgården har också erfarenhet av att spela i en liga med VAR. Han gillar det inte.

— Jag har haft VAR i MLS. Av egna erfarenheter tycker jag inte att det främjar fotbollen. Det är många moment som kan bli fel. Det blir konstlat på så många sätt. Det tar tid och det upprör.

Anders Christiansen, Malmö. Arkivbild.

Känslig fråga

Stundtals kan debatten kring VAR vara väldigt hätsk. Något som Anders Christiansen, Malmö, resonerar kring:

— Jag kommer till mitt personliga svar efter – men det känns som att man inte kan säga vad man tycker, säger han och fortsätter:

— Till exempel pratade jag med Glenn (Riddersholm, Norrköpings förre tränare) som tyckte om VAR men då fick han mycket kritik. Du får nog inte ett hundra procent uppriktigt svar från alla du frågar i dag.

Så, vad är Christiansens uppriktiga svar?

— Att jag inte tycker att fotbollsprodukten blir bättre med VAR än utan VAR.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!