Luis Rubiales. Arkivbild.
Luis Rubiales. Arkivbild. - Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Åklagare vill se fängelse för Rubiales VM-kyss

Den tidigare spanska fotbollsbasen Luis Rubiales kysste anfallsstjärnan Jennifer Hermoso på munnen efter VM-finalen i somras. Nu vill åklagarna att Rubiales döms till fängelse i två och ett halvt år för kyssen som skedde utan samtycke.


Fakta: Luis Rubiales – detta har hänt

20 augusti 2023: Spanien tar VM-guld för första gången på damsidan. Efterspelet handlar i princip bara om Spaniens fotbollsordförande Luis Rubiales som under medaljceremonin kysser spelaren Jennifer Hermoso på munnen.

25 augusti 2023: Rubiales säger i ett försvarstal att han inte kommer att avgå och att kyssen skedde i samförstånd. Hermoso hävdar motsatsen.

26 augusti 2023: Fifa stänger av Rubiales i tre månader under utredning.

6 september 2023: Hermoso anmäler Rubiales för sexuella övergrepp.

10 september 2023: Rubiales berättar i en intervju med programledaren Piers Morgan att han avgår som ordförande för det spanska fotbollsförbundet.

30 oktober: Fifa meddelar att de stänger av Rubiales i tre år.

25 januari 2024: En spansk domare slår fast att Rubiales ska ställas inför rätta misstänkt för sexuella övergrepp och olaga tvång.

27 mars: Åklagare uppger att Rubiales bör dömas till fängelse i två och ett halvt år samt betala skadestånd till Hermoso.

Rubiales åtalades i januari för sexuella övergrepp och olaga tvång för VM-kyssen på Stadium Australia i Sydney i augusti i fjol. Händelsen skedde under medaljceremonin efter att Spanien säkrat sitt första VM-guld på damsidan.

Fotbollspampen har själv hävdat att kyssen var ömsesidig, men till slut valde Rubiales i september att avgå som ordförande för det spanska förbundet (RFEF). Internationella fotbollsförbundet (Fifa) stängde senare under hösten av honom från alla fotbollsaktiviteter i tre år.

Även förbundskaptenen åtalas

Åklagarna vill nu att Rubiales döms till fängelse i två och ett halvt år och att han själv ska betala runt 570 000 kronor i skadestånd till Hermoso. Det visar dokument som lämnats in till domstolen inför den stundande rättegången.

Där framgår det att åklagarna vill att ex-pampen ska dömas till fängelse i ett år för kyssen och i 18 månader för olaga tvång.

Även den tidigare förbundskaptenen Jorge Vilda, spanska herrlandslagets sportchef Albert Luque och förbundets tidigare marknadschef Rubén Rivera har åtalats. Trion misstänks ha pressat Hermoso att säga att kyssen skedde med spelarens samtycke.

Det är oklart vad åklagarna yrkar på för straff för den trion, men man vill att Rubiales och de tre männen tillsammans ska betala ytterligare runt 570 000 kronor till Hermoso.

Fått brett stöd

Förbundskaptenen Vilda fick under hösten sparken efter sin stöttning av Rubiales. Samtliga VM-spelare hade då meddelat att de inte längre tänker spela under honom.

Jennifer Hermoso vittnade i domstol i januari och den 33-åriga anfallaren har fått brett stöd i hemlandet. Många hoppas att skandalen ska leda till en uppgörelse med sexismen inom spansk fotboll.

Rättad: I en tidigare version förekom fel uppgift om Rubiales del av skadeståndet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!