Djurgården firar det första av målen i storsegern mot IFK Göteborg.
Djurgården firar det första av målen i storsegern mot IFK Göteborg. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Djurgården utklassade IFK Göteborg

Först en tidig utvisning för IFK Göteborg. Sedan dessutom en straff. Det gav en svidande 1–4-förlust mot Djurgården – och svidande kritik mot domaren. Det är klart att det är jobbigt när man spelar mot tolv spelare, säger lagkaptenen Gustav Svensson.

IFK Göteborg inledde bra.

Men hoppet om en premiärseger försvann på några minuter i slutet av första halvlek.

Blåvittmittfältaren Kolbeinn Thordarson hade redan ett gult kort efter en tuff tackling mot Rasmus Schüller, som tvingades byta med en befarad benskada.

Schüller kommer att röntgas under tisdagen. Djurgårdstränaren Thomas Lagerlöf är efteråt kritisk mot att Thordarson inte blev utvisad redan där.

— Vi lär sakna en spelare lite längre än Blåvitt får göra, det ser inte så bra ut. Det är obegripligt att det inte blir rött direkt, säger Lagerlöf.

— Vi får hoppas att foten inte är av.

Det röda kortet kom dock, efter en knapp halvtimme, när Thordarson drog på sig ett gult kort till.

Det var ett överläge som Djurgården snabbt utnyttjade. Efter några minuters rätt intensiv press kom chansen från straffpunkten, när domaren blåste för hands på Blåvitt-kaptenen Gustav Svensson.

Djurgården skickade fram sin kapten, Marcus Danielson, som säkert sköt in 1–0.

"Tråkigt bara"

Gustav Svensson hade i paus – då Djurgården dessutom hade hunnit göra 2–0, inte så mycket att säga om straffen. Men Glenn Nybergs domarinsats hade han desto fler synpunkter på.

— Jag tycker att det smäller på ordentligt första kvarten, tjugo. Men vi har 3–0 i gula kort, säger IFK Göteborgsbacken till Discovery+.

— Om det är en hård match får man också släppa därefter. Jag förstår ju att det finns matchdelegater som tittar på och sätter betyg på domarna. Men det är tråkigt bara.

Tung debut

IFK Göteborg har en hel del spelare på skadelistan, bland andra målvakten Pontus Dahlberg som ådrog sig en korsbandsskada i genrepet och ser ut att bli borta hela säsongen.

I premiären valde IFK-tränaren Jens Askou att satsa på talangen Elis Bishesari i stället. 18-åringen gjorde en bra insats i den allsvenska debuten, men var chanslös på Djurgårdens mål.

Från straffsparken till Lucas Bergvalls nickmål till 2–0 i slutet av den första halvleken – och två fullträffar till för Stockholmslaget i slutet av matchen.

Djurgården har under försäsongen tagit sig till cupfinal – bland annat efter en 3–0-seger mot IFK Göteborg.

Nu blev det en ny storseger, efter Miro Tenhos 3–0 med knappt 20 minuter kvar att spela och Tobias Gulliksens 4–0 något senare.

IFK Göteborg fick dock sista ordet, med ett sent tröstmål från Paulos Abraham några minuter från slutet.