Hanna Bennison under onsdagens pressträff på landslagets spelarhotell i västra London inför fredagens EM-kvalmatch mot England på Wembley.
Hanna Bennison under onsdagens pressträff på landslagets spelarhotell i västra London inför fredagens EM-kvalmatch mot England på Wembley. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Bennison: "Har fått jobba mycket mentalt"

Hanna Bennison är 21 år – och redan landslagsveteran. Men Evertonmittfältaren väntar fortfarande på det stora lyftet efter att ha slagit igenom med dunder och brak för fem år sedan. Det känns som att jag inte har fått visa allt, säger hon.


Fakta: Hanna Bennison

Född: 16 oktober 2002 (21 år) i Lomma.

Klubb: Everton (sedan sommaren 2021).

Position: innermittfältare.

A-landskamper/mål: 42/1.

Fotbollsbakgrund: Fostrad i Gif Nike från Lomma. Gick till FC Rosengård 2014, och gjorde där A-lagsdebut redan som 14-åring. Debuterade i A-landslaget som 17-åring, i en bortamatch mot USA i november 2019.

Främsta meriter: OS-silver 2021, VM-brons 2023, SM-guld med Rosengård 2019, utsågs till världens största fotbollstalang 2021 av sajten Goal.

Debut i Rosengårds A-lag som 14-åring. Första A-landskampen när hon precis fyllt 17. Och när Hanna Bennison var 19 år flyttade hon till engelska Everton i det som var hela 2021 års dyraste övergång i världen på damsidan.

Det är kanske inte så konstigt att fotbollskarriären planat ut något de senaste åren.

— Det gick ju väldigt snabbt när jag tog mig upp till Rosengårds A-lag. Det har varit lite tuffare nu när det inte har gått lika snabbt, så det är klart att man har fått jobba mycket mentalt, säger Hanna Bennison.

Den svenska mittfältstalangen, som redan är uppe i 42 A-landskamper, har aldrig varit den som tar störst plats i intervjusammanhang. Men även om hon oftast ligger lågt med de starka känslouttrycken svarar hon artigt, och ärligt, på alla frågor. Så också nu, när hon ska ge sin syn på fotbollslivet i Everton, bottenlag i engelska Super League.

— Vi har haft det ganska tufft. Vi har inte fått resultaten med oss och inte heller spelat på den nivå som vi kan och vill. Vi har inte riktigt fått ihop det om jag ska vara ärlig.

Tagit hjälp av psykolog

Hanna Bennison under playoffkvalet mot Bosnien-Hercegovina på Tele2 arena i Stockholm tidigare i år.

Hon startar de flesta matcherna, men medger att det är svårt att hantera att inte heller den individuella utvecklingen gått så tydligt framåt som tidigare.

— Det är tufft, framför allt mentalt. Man vill alltid utvecklas och bli bättre, och hela tiden känna att man går framåt.

— Men det känns som att jag har tagit steg sedan jag kom till England, framför allt fysiskt och att jag kan ta beslut och göra grejer med bollen snabbare och i högre hastighet.

Hon försöker acceptera att det inte kan gå spikrakt uppåt. Bland annat med hjälp av såväl Evertons som landslagets fotbollspsykologiska rådgivare.

— Jag har pratat lite med psykolog. Det är jätteskönt att veta att man har det stödet. Det är inte alltid man behöver det, men bara att veta att det finns betyder mycket.

Wembley = mäktigt

I landslaget har hon hittills haft svårt att bli ordinarie i startelvan, Manchester Citys Filippa Angeldahl har oftast stått i vägen på innermittfältet.

Men Bennison vill gärna få chansen i EM-kvalpremiären mot England på fredag, inför närmare 70 000 åskådare på Wembley Stadium i London.

— Jag har aldrig spelat på Wembley tidigare. Så det kommer nog att kännas mäktigt när man kliver in där. Det blir speciellt, man vill kanske vinna lite extra när man möter England.

TT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!