Ludvig Åberg och caddien Joe Skovron under den andra rundan av majortävlingen US Masters.
Ludvig Åberg och caddien Joe Skovron under den andra rundan av majortävlingen US Masters. - Foto: Christer Höglund/TT

Superspurt ger Åberg vittring – sjua i Masters

Ludvig Åberg stod för fredagens comeback i vindarna på Augusta National. Och plötsligt har svensken tätkänning inför helgen i US Masters. Jag blev aldrig stressad, utan fortsatte spela golf och ge mig själv chanser, säger Åberg som ligger sjua efter 69 slag på andra rundan.


Fakta: Tätstriden i US Masters

Ställningen efter två rundor:

1) Max Homa, Bryson DeChambeau och Scottie Scheffler, alla USA, –6.

4) Nicolai Højgaard, Danmark, –4.

5) Cameron Davis, Australien, och Collin Morikawa, USA, – 3.

7) Ludvig Åberg, Sverige, –2.

Det såg ganska mörkt ut för Ludvig Åberg när han på andra rundan gjorde bogeys på både femman och sexan och sedan brände en kort birdieputt på sjuan.

I det läget var Åberg två över par totalt och nio slag från täten – och det såg ut som att han i första hand skulle få kriga för att klara kvalgränsen i sin majordebut.

Själv hetsade han aldrig upp sig över läget. I stället började Åberg spela kanongolf, i enormt svåra förhållanden med byiga vindar på Augusta.

— Det var inte enkelt, men jag kände att jag spelade ganska bra. Framför allt läste jag greenerna väldigt bra och slog puttarna som jag ville och det måste man göra för att få en score i dag. Augusta National är inte den enklaste banan ens när det är vindstilla, säger Åberg efter rundan.

"Väldigt bra"

Han rullade i en birdie på åttan, par 5-hålet. Sedan slog han inspelet på nian till bara ett par decimeter från pinnen. Busenkel birdie.

Nere i "Amen Corner" fortsatte klättringen i resultatlistan, med ett räddat par i motvinden på den svåra elvan och en sänkt birdieputt på tolvan.

— Att komma därifrån ett under par i dag är väldigt bra. Elvan är ett tufft hål i dag och tolvan är alltid lurigt med vinden och hur det snurrar, säger Åberg.

Det blev en birdie till på hål 13 och när svenskhoppet kom till hål 15 – där han gjorde en blytung dubbelbogey när den försenade förstarundan avslutades tidigare på dagen – fanns "Aberg" med bland namnen på ledartavlan bredvid greenen.

Nu blev det par på 15:e. Efter en birdie på 16:e och en räddad bogey på 18:e – Åberg var riktigt illa ute där – slutade rundan på 69 slag. Det var dagens bästa score på Augusta, vilket säger en del om svårighetsgraden på banan.

"Försöker njuta"

När den andra rundan var färdigspelad låg Åberg sjua och hade fyra slag upp till ledande amerikanerna Max Homa, Bryson DeChambeau och Scottie Scheffler.

— Jag är ganska nöjd att jag är klar för dagen med tanke på hur mycket det blåser. Allt jag kan göra är kontrollera mig själv och se till så att jag är redo att spela i morgon, säger han om slagläget inför helgen.

Att Åberg får spela vidare i helgen gör att majordebuten redan är godkänd. Men om klättringen i resultatlistan fortsätter kan det bli riktigt spännande framåt söndag eftermiddag.

— Det är fantastiskt att vara här och spela en så anrik bana. Man går lite på fairway och bara kollar ut och försöker njuta så mycket man bara kan. Sedan är det alltid kul att spela bra golf också.

Ludvig Åberg på det första hålet av Augusta National.
TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!