Hammarby inledde den damallsvenska säsongen med en seger. Arkivbild.
Hammarby inledde den damallsvenska säsongen med en seger. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Joramos hästspark räddade svenska mästarna

Hammarby har ett SM-guld att försvara. Och det blev en smakstart på den damallsvenska säsongen – till slut. Nyförvärvet Emilie Joramo bombade in avgörandet, 1–0, på tilläggstid borta mot Kif Örebro.

Kif Örebro gjorde livet surt för de regerande svenska mästarna och länge såg det ut som att "Bajen" skulle kamma noll på Behrn arena.

Men den allt större pressen mot hemmamålet skulle ge utdelning. Hammarby fortsatte att mata inspel mot Kif Örebro-målet, och i den femte tilläggsminuten hamnade bollen vid gränsen till straffområdet.

"Det är surt"

Där mötte norskan Emilie Joramo, ny från Rosenborg, med en ruggig halvvolley. I målet kunde Örebros Clara Ekstrand bara se på när bollen susade förbi och in i det bortre hörnet.

Nye Hammarbytränaren Martin Sjögren fick därmed med sig tre betydelsefulla poäng från säsongens första match, och jakten på ett SM-guld började enligt plan.

— Det är helt galet (Joramos skott). Jag vet ju att hon har det där skottet i sig så det var väldigt skönt att det var hon som fick bollen, säger Hammarbymittfältaren Julia Roddar.

Hammarby var inte det enda förmodade topplag som inledde knackigt. Linköping blev trea i fjol, efter att ha haft chansen till SM-guldet ända in i den sista omgången.

Men det sprakade inte om LFC, som bara fick 0–0 borta mot BP.

Tappat seriens bästa

Matchen var chansfattig och Linköping såg uddlöst ut. Man har tappat japanskan Yuka Momiki, utsedd till årets bästa mittfältare i fjol, men har samtidigt lyckats behålla såväl Cathinka Tandberg som Cornelia Kapocs – anfallsduon som delade på skytteligasegern i fjol på 18 mål var.

— Det här var inte vad vi ville. De låg kompakt, vi hade svårt att komma igenom. Vi håller lite samma tempo hela tiden i anfallsspelet och då är det svårt, säger Linköpingsbacken Emma Östlund till Viaplay.

Om något var det hemmalaget som var närmast att få in ett segermål, i den 77:e minuten. Fanny Hjelm Rönnlund slog ett perfekt inlägg mot den bortre stolpen, där Sara Olai fick läge att göra 1–0. Men volleyn gick över.

— Jag går ifrån matchen med en besvikelse, jag tycker att vi kan vinna. Vi har bättre lägen än dem, säger Olai till Viaplay.

Djurgården fick samtidigt en flygande start på säsongen. Hemma på Stockholms stadion dominerade Dif stort och vann med 2–0.

Norskan Therese Åsland fixade 1–0 i den första halvleken och nya japanska mittfältaren Shinomi Koyama petade in 2–0 på en retur på Tove Almqvists distansskott efter paus.