David Åhman, till vänster, och Jonatan Hellvig får OS-debutera i Paris i sommar. Arkivbild.
David Åhman, till vänster, och Jonatan Hellvig får OS-debutera i Paris i sommar. Arkivbild. - Foto: Gregor Fischer/AP/TT

Ny titel för svenska stjärnduon – klara för OS

Svenska beachvolleystjärnorna David Åhman och Jonatan Hellvig vann finalen i världstouren i mexikanska Tepic. Duon är därmed klar för OS i Paris – där de blir ett medaljhopp.


"Att kvala in till OS har varit vårt stora mål sedan vi började den här satsningen tillsammans. Att vi har lyckats och fått den utveckling som vi har fått är helt fantastiskt", säger Rasmus Jonsson, förbundskapten, i ett pressmeddelande.

Åhman och Hellvig besegrade brasilianarna George och Andre med 2–1 i set, 21–17, 19–21, 15–10, och försvarade titeln från förra året.

Men ännu viktigare: De är nu klara för OS i Paris i sommar.

Åhman/Hellvig var sedan tidigare uttagna av Sveriges olympiska kommitté (SOK) och har spelat ihop tillräckligt med rankningspoäng. Men de behövde i enlighet med volleybollens kvalregler spela ytterligare en tävling för att bli formellt klara för OS-spel, som ett av 24 par.

För David Åhman och Jonatan Hellvig är det OS-debut och ett nytt kliv i en raketkarriär där de på bara några år blivit två av sportens främsta. 2022 blev de Europamästare.

Senast Sverige var med i beachvolleyboll i OS var 2004 i Aten när Björn Berg och Simon Dahl slutade på nionde plats.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!