Alexander Ahl Holmström gjorde 2–0-målet när Gais vann derbyt mot IFK Göteborg.
Alexander Ahl Holmström gjorde 2–0-målet när Gais vann derbyt mot IFK Göteborg. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Gais vann prestigemötet

Gais hade väntat i tolv år på att få spela ett allsvenskt derby igen. Då fick nykomlingen dessutom med sig en tung 2–1-seger mot "storebror" IFK Göteborg. Det är otroligt, vilken känsla, säger Alexander Ahl Holmström.

Alexander Ahl Holmström fick börja på bänken i Gais första allsvenska match mot IFK Göteborg sedan 2012 (då båda derbyna slutade oavgjort).

Men när publikfavoriten blev inbytt i andra halvlek tog det inte lång tid för honom att sätta sin prägel på matchen.

Med drygt en kvart kvar att spela spelade han först fram Gustav Lundgren till en jättechans och fick sedan chansen själv – och tog den.

Efter en lång passning från Harun Ibrahim blev Ahl Holmström helt fri och gjorde 2–0 framför hemmaklacken.

— Det har inte gått på en dag. Vi har jobbat hårt som lag, vi har en tydlig spelidé och tränarteam. Och bra spelare, säger Alexander Ahl Holmström till TV4 Play.

Upprepat läge

Att supportrarna – på båda sidor – hade laddat länge för matchen stod klart långt innan matchstart. Stämningen på läktarna var på topp. Men även bland spelarna märktes tydligt att ett derby betyder extra mycket.

IFK Göteborg, som föll mot Häcken med 0–1 i säsongens första Göteborgsderby, inledde klart bäst, men fick inte till de riktigt vassa chanserna.

Det straffade sig efter drygt en halvtimme när Gais fick en frispark ute på sin högerkant.

Robin Wendin Thomasson slog in bollen i straffområdet – där IFK Göteborgs försvar tappade markeringen helt. Först fram till bollen var i stället Axel Henriksson, som siktat in sig på den ytan tidigare i halvleken och enkelt petade in ledningsmålet.

— Jag visualiserade det framför mig, jag har exakt ett sådant läge tidigare. De är lata på den ytan och läste den inte, så det var skönt att smälla dit den, säger han till TV4 Play.

Målet räckte för att Gais skulle kunna gå till halvtidsvila i ledning trots en halvlek som, med Henrikssons ord, var "rätt dålig".

Sen reducering

Spelet blev dock bättre i andra halvlek. IFK Göteborgs allt mer desperata kvitteringsjakt lämnade stora ytor i försvaret, som Gais till slut också kunde utnyttja.

Det kunde dessutom ha blivit ytterligare mål när Gais i slutet radade upp chanser. Men två fullträffar räckte.

IFK Göteborg låg visserligen på in i det sista och reducerade på tilläggstid (Paulos Abraham).

Men till slut kunde Gais fira en derbyseger igen – för första gången sedan 2011.