Vallachefen Anders Svanebo. Arkivbild.
Vallachefen Anders Svanebo. Arkivbild. - Foto: Mickan Palmqvist/TT

Vallachefen: "Inget är viktigare än familjen"

Reaktionerna var starka när stjärnvallaren Perry Olsson inte fick fortsätta. Svenske vallachefen Anders Svanebo bemöter nu kritiken och presenterar en ny organisation, inspirerad av försvaret, som ska bli mer familjevänlig. Det finns många som varit i den här branschen där familjer har splittrats. Den vägen tänker inte jag gå.


Fakta: Vallateamets konflikter

På senare år har skidlandslagets vallateam hamnat i flera konflikter.

+ 2019: Längdchefen Jonas Peterson får gå redan efter fyra månader sedan han aviserat förändringar i vallaorganisationen.

+ 2020: Vallachefen Anders Niemi slutar redan efter drygt ett halvår efter kritik.

+ 2020: Nye Vallachefen Petter Myhlback uppmanar åkarna att inte kritisera dåligt vallade skidor offentligt.

+ 2020: Ebba Andersson är missnöjd när hennes personlige vallare Rikard Andreasson fick sluta.

+ 2023: Under VM i Planica klagar åkarna över dåligt vallade skidor. Vallachefen Petter Myhlback slår tillbaka. Konflikten är ett faktum.

+ 2024: Starka reaktioner när Perry Olsson, som anses vara en av världens bästa vallare, inte får nytt förtroende i svenska vallateamet.

Nyheten slog ner som en bomb i slutet av april då det blev känt att Perry Olsson, 68, enligt många en av världens bästa vallare, inte får förnyat kontrakt i det svenska längdlandslaget.

Jens Burman har tillsammans med Jonna Sundling och William Poromaa haft Olsson som personlig vallare. Burman köper inte Anders Svanebos förklaring till brytningen med Perry Olsson:

— Jag kan vara lite oenig där, men det är han som är chef, säger Burman och berättar att han haft samtal med Sundling och Poromaa om detta:

— Generellt tycker vi alla att det var ett tråkigt beslut. Vi har alla varit nöjda med Perry.

Perry Olsson. Arkivbild.

"Ingen tillsvidareanställning"

Vallachefen Anders Svanebo svarar:

— Jag förstår att många tycker och tänker, men många har inte hela bilden och hur jag tänker framåt. Detta är ingen tillsvidareanställning där man är omfattad på samma sätt av trygghet som i övriga arbetslivet. Man jobbar på ett kontrakt. Passar det inte mig eller verksamheten, så kan det vara från år till år, som vi sett många gånger inom fotboll och hockey. Tränaren får gå.

Anders Svanebo berättar att han skapar en ny vallaorganisation som ska fungera fram till 2027 – över VM I Trondheim, OS i Milano/Cortina och VM i Falun.

Ny roll inrättas

Den stora nyheten är att det inrättas en tjänst som assisterande vallachef.

— I händelse av min frånvaro ska det finnas någon som redan på förhand kan ta min roll så man slipper påtvinga någon detta, säger Anders Svanebo.

Organisationen ska också innehålla en ny huvudansvarig för materialen samtidigt som alla vallarna ska få större kännedom om alla åkarnas skidparker för att bättre täcka täcka upp för varandra vid frånvaro:

— Detta tänk tar jag med mig från räddningstjänsten. Det kommer i sin tur från försvaret. Hur man är organiserad med olika hierarkiska ledningssystem. Man blir inte så sårbar.

Värnar familjen

Anders Svanebo betonar också vikten av att nya organisationen ska ha en personlig och familjemässig hållbarhet med bland annat ökad möjlighet för tillfällig frånvaro:

— Det finns många som varit i den här branschen där familjer har splittrats. Den vägen tänker inte jag gå. Inget är viktigare än familjen, säger Anders Svanebo.

Organisationen beräknas bli klar inom ett par veckor.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!