Zlatan Ibrahimovic återvänder till Friends arena. Där hyllas han i samband med landskampen mot Serbien för sin långa landslagsgärning. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic återvänder till Friends arena. Där hyllas han i samband med landskampen mot Serbien för sin långa landslagsgärning. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Zlatans party – "en värdig och fin hyllning"

Förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson kallar landskampen mot Serbien för Zlatans party. Över 47 000 biljetter är sålda när svensk fotboll tackar av sin störste spelare genom tiderna. Allt han gjort för Sverige är otroligt, allt han gjort över världen, säger dansken.


När fotbollslandslaget möter Serbien på Friends arena den 8 juni sitter Ibrahimovic på läktaren som speciellt inbjuden gäst.

Efter matchen får han tillbaka den huvudroll han så ofta hade under 122 landskamper. Kort efter landskampens slut tackas 42-åringen av för alla de oförlikneliga prestationer han bjöd på i landslagströjan.

— Det kommer att bli en värdig och fin hyllning där vi visar vår uppskattning. Det är därför vi lagt den efter matchen. Jag hoppas att alla stannar kvar och hyllar honom, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Landslagschefen Stefan Pettersson. Arkivbild.

Vad ingår i hyllningarna?

— Nu är du inne på hemliga saker. Ni får se. Värdigt och fint blir det, säger Pettersson.

"En stor sak"

Jon Dahl Tomasson, själv en anfallare av hög internationell kaliber under sin aktiva karriär, är en beundrare av Zlatan Ibrahimovic.

— Jag tycker att han förtjänar ett stort party. Det är en stor sak att han och förbundet säger hej då till varandra. Allt han gjort för Sverige är otroligt, allt han gjort över världen.

— Han var en spelare av absolut toppklass. Jag hoppas att vi kan spela en bra match och att han kan njuta av det, säger Tomasson.

Dina främsta minnen av Zlatan Ibrahimovic?

— Cykelsparken mot England, alla gillar sånt. Klacken mot Italien... han gjorde väldigt många fina mål. Men de två sticker ut. Nu är han i Milan i en rådgivande roll och jag hoppas att han kan bidra till att föra tillbaka min gamla klubb till där den ska vara, vinna ligan varje år och även vinna Champions League.

Tomasson spelade i Milan 2002–2005 och hann med 22 mål på 76 ligamatcher.

"Aldrig säga aldrig"

Janne Andersson, danskens företrädare som förbundskapten, marknadsförde gärna Ibrahimovic som en framtida medarbetare i landslagsstaben.

— Man ska aldrig säga aldrig, men just nu är han inne i ett annat projekt. Jag hoppas att det är en dialog som kan föras hela tiden med honom, säger Stefan Pettersson.

Formellt finns inget som hindrar att Ibrahimovic arbetar både i Milan och landslaget.

— Nej, det tror jag inte, men jag tror att han har fullt fokus på det jobb han har just nu, säger Pettersson.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!