Rafael Nadal fick lämna Franska mästerskapen redan efter den första omgången. Tysken Alexander Zverev vann i tre raka set.
Rafael Nadal fick lämna Franska mästerskapen redan efter den första omgången. Tysken Alexander Zverev vann i tre raka set. - Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Inget sagoslut för Nadal – utslagen direkt

För 15 år sedan blev Robin Söderling den förste att besegra Rafael Nadal i Franska mästerskapen. Alexander Zverev blev den tredje – och förmodligen siste. Förlusten i tre raka set kan ha varit spanjorens sista framträdande i grand slam-turneringen.


Fakta: Nadal i Franska mästerskapen

2005: Seger.

2006: Seger.

2007: Seger.

2008: Seger.

2009: Ut i kvartsfinal mot Robin Söderling, Sverige.

2010: Seger.

2011: Seger.

2012: Seger.

2013: Seger.

2014: Seger.

2015: Ut i kvartsfinal mot Novak Djokovic, Serbien.

2016: Ut i tredje rundan på grund av skada.

2017: Seger.

2018: Seger.

2019: Seger.

2020: Seger.

2021: Ut i semifinal mot Djokovic.

2022: Seger.

2023: Ut i första omgången mot Alexander Zverev, Tyskland.

Nadal, som fyller 38 på måndag, har antytt att det här blir hans sista säsong i tenniskarriären. Han fick i så fall inte sitt drömslut på Roland Garros.

Efter 14 singeltitlar, överlägset flest på såväl herr- som damsidan, var det den här gången över direkt efter första omgången.

Alexander Zverev vann med 6–3, 7–6 (7–5), 6–3 är en stark kandidat till att ta hem hela turneringen. Men direkt efter segern valde tysken att snabbt kliva ur rampljuset.

— Jag vet inte vad jag ska säga. Jag följde ”Rafas” matcher under hela uppväxten och fick äran att möta honom två gånger på den här banan. Men jag ska inte prata så mycket, det här är inte mitt ögonblick. Det är ”Rafas” ögonblick, sade Zverev och lämnade över mikrofonen.

Stjärnfyllda läktare

Nadal vill inte slå fast att karriären är över efter i år, men medger att det här troligen var sista framträdandet i Franska mästerskapen.

— Det är svårt för mig att prata. Jag vet inte om det är sista gången som är jag står här framför er. Men om det var det så har jag njutit av ögonblicket. Det betyder så mycket att få känna all kärlek från människorna här på min absoluta favoritplats, säger Nadal.

Spanjorens skadeproblem de senaste åren har gjort att han rasat på världsrankningen, och som oseedad spelare fick tuffast tänkbara lottning med glödhete världsfyran Zverev redan i första omgången.

Den fullsatta centercourten – tennisess som Iga Swiatek, Novak Djokovic och Carlos Alcaraz fanns på läktaren – fick se glimtar av Rafael Nadal när han är som bäst, men också en övermäktig motståndare.

Siktar på OS

"Sasha" Zverev bröt Nadals serve blankt redan i det första gamet. Det ledde i förlängningen till 6–3 i set, innan Nadal vaknade till liv i det andra. Den spanske tennisikonen hade 5–4 och egen serve, men Zverev bröt tillbaka och tog setet till tiebreak. Där var 27-åringen på nytt snäppte vassare, och vann med 7–5.

I tredje bröt de varandra fram och tillbaka, men när Zverev gick fram till 4–3 och egen serve blev det avgörande. Även sista set slutade 6–3 efter att Nadal slagit ut på den första matchbollen.

Förutom Zverev och Robin Söderling har Novak Djokovic, vid två tillfällen, besegrat spanjoren på Roland Garros. Nadal har smått ofattbara 112–4 i matcher på det klassiska gruset.

Han hoppas dock spela på samma bana snart.

— Om två månader kanske jag säger att karriären är över. Men inte än. Jag hoppas vara tillbaka här till OS, säger Nadal.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
/
/