Portugals stjärna Cristiano Ronaldo blev historisk i EM-matchen mot Tjeckien.
Portugals stjärna Cristiano Ronaldo blev historisk i EM-matchen mot Tjeckien. - Foto: Petr Josek/AP/TT

Avgjorde på tilläggstid – Ronaldo blev historisk

Portugal hade stora problem mot Tjeckien i fotbolls-EM – inte förrän på tilläggstid kunde inbytte Francisco Conceicao ordna segern för portugiserna. Stjärnan Cristiano Ronaldo blev samtidigt historisk som den förste att spela i sex Europamästerskap.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det var ett Portugal som styrde och ställde med det mesta på planen i spöregnet i Leipzig, men Tjeckien försvarade sig förtjänstfullt och såg bland annat till att hålla Ronaldo utanför målprotokollet.

Den 39-årige superstjärnan jagar nämligen också ett annat rekord – att bli den äldste målskytten i ett fotbolls-EM. Och visst fanns det lägen.

Den första stora målchansen för Ronaldo kom i 32:a matchminuten sedan 39-åringen sprungit sig fri i djupled, men tjeckiska målvakten Jindrich Stanek kom ut på ett bra sätt och lyckades avvärja läget.

Strax före paus var det dags igen – men återigen stod Stanek i vägen för Ronaldo.

Lagen gick till pausvila i 0–0-läge – och när det med dryga timmen äntligen kom ett mål var det Tjeckien som chockartat tog ledningen, genom ett skott från utanför straffområdet av Lukas Provod.

Det tog dock bara sju minuter innan Portugals kvittering kom. 1–1-målet blev en tråkig historia för framför allt tjeckiske försvararen Robin Hranac, som styrde in bollen i eget mål.

Det såg ändå ut att bli en poäng för Tjeckien – men på tilläggstid såg inbytte Francisco Conceicao till att bli hjälte när han satte 2–1 och säkrade segern för Portugal.

Det var för övrigt inte bara Ronaldo som blev historisk i matchen. Hans lagkamrat, mittbacken Pepe, blev med sina 41 år och 113 dagar den äldste spelaren i ett fotbolls-EM.

TT
/
/
/