Svenskt fiasko i lag-EM

- 20/06/2009, 22:03 -

Sex sistaplatser i dag - Sverige har 45 poäng att ta in för att inte åka ur.

Inte så många negativa överraskningar.

Men inte många positiva heller. Därför måste Sverige ta in 45 poäng andra dagen för att inte åka ur elitdivisionen i lag-EM i friidrott.

En, två, tre, fyra, fem, sex.

Så många sistaplaceringar fick Sverige med sig från den första dagen av lag-EM i portugisiska Leiria.

Arenan ser visserligen ut som att den är byggd av lego, men någon blågul lekstuga var det inte tal om. En andraplats - Johan Wissmans årsbästa på 400 meter - och en fjärdeplats - Linus Thörnblad, höjd - var allt Sverige mäktade med vad gäller topplaceringar under lördagen. Förutom de många sistaplatserna slutade tolv av de övriga grenarna med en svensk bland de fyra sämsta.

– Det var ingen som riktigt grep chansen, det får jag erkänna. Samtidigt har vi inte marginalerna med oss, säger svenske förbundskaptenen Stefan Olsson.

Lördagens största glädjeämne var Charlotte Schönbeck. 800-meterslöparen togs ut på 3 000 meter på grund av de nya reglerna, som säger att den som ligger sist vid olika delar av loppet plockas av banan. Hennes styrka under loppets inledning gav avsedd verkan; i sitt första lopp på distansen tog hon en överraskande niondeplats. Stefan Olsson var glad över att taktiken gick hem, mindre nöjd över hur de nya reglerna fungerade.

– Det blev lite för mycket cirkus med de här löpningarna, det blir lite för mycket irritation även om taktiken fungerade för oss, säger han.

Nu var det känt sedan tidigare att förstadagen också var landslagets sämsta. Det ska också sägas att ingen av de svenska friidrottarna underpresterade speciellt mycket.

– Ser vi på vår kalkyl så gick vi faktiskt några pinnar plus ändå, säger Olsson.

Problemet är bara att det krävs fler överraskningar i positiv bemärkelse för att Sverige ska ha någon chans att hänga kvar i elitdivisionen. Wissmans andraplats måste under söndagen förvandlas till en seger på halva distansen, och några, för att inte säga många - eller rentav alla - av sistaplaceringarna måste undvikas.

Sverige, på 71 poäng, måste upp till niondeplatsen för att fortsatt få tävla bland de tolv bästa länderna i Europa. Den platsen har just nu Spanien - hela 45 poäng före.

– Vi kommer aldrig få häng på dem. Nu hoppas jag att söndagen ger en bättre laginsats och att vi kan släppa på handbromsen lite.

I delad ledning efter dag ett är Storbritannien och Ryssland, båda 164 poäng, strax före Frankrike och Tyskland.

Skrivet av: