Klüft tillbaka på full ansats

Carolina Klüft satsade på full längdhoppsansats för första gången i år.


Tränaren höll emot. Men Carolina Klüft stod på sig och satsade på full ansats för första gången i år.

Det slutade med ett hopp 6,53 och enorm lättnad.

–Det finns där i kroppen, jag är tillbaka. Lite den känslan var det, säger hon.

Hade tränare Agne Bergvall fått bestämma hade Carolina Klüft gått in på Slottsskogsvallen och stegat upp tio stegs ansats till plankan framför längdhoppsgropen.

Men efter premiären i New York i slutet av maj kände sig Klüft beredd på att gå upp till full ansats för första gången sedan i OS-finalen i Peking.

– Jag och Agne var inte riktigt överens om det här. Men jag kände att den korta ansatsen var så olik denna nya ansatsen, säger hon.

– Så jag lade fram mina argument, fick lov, och nu sa han faktiskt att jag fick rätt.

Carolina Klüft har haft problem med en stressfraktur i vänstra skenbenet och har dragit ut på säsongsstarten med 16 stegs ansats. Hon lämnade duggregnet i Slottsskogen enormt lättad. Träningshoppen i lördags, de första med full ansats, gick inte särskilt bra och någon större förhoppning om ett bra resultat i tävlingen hade hon inte.

Förlängd ansats?

Hon gjorde fyra hopp i GP-tävlingen i Göteborg och fick bara ett resultat. Men var lika glad för det.–Det är första gången någonsin jag är så nöjd med att hoppa 6,53. Det känns som att det finns där, trots att jag inte är i form, säger hon.

–Och benet känns bra, jag kan inte säga att jag känner det när jag hoppar. Det blir lite irriterat efteråt, men det känns bra, ingen smärta eller så. Det är så skönt, så skönt.

Det lönar sig att säga emot sin tränare ibland. Frågan är vem som vinner nästa dust. För Carolina Klüft hade knappt hunnit börja vänja sig vid tanken på 16 stegs ansats förrän Agne Bergvall började tala om att förlänga den.

–Det kanske blir två steg till så småningom, men jag hinner knappt med den här nu. Det går väldigt mycket fortare än jag är van vid och det var länge sedan jag hoppade med den här farten.

Thörnblad nöjd trea

I höjdhoppskurvan slutade Linus Thörnblad bara trea på 2,24, men var ändå nöjd med sin säsongsöppning efter att ha inlett med att klara 2,31 i Warszawa i söndags.–Jag hade som mål när jag åkte hemifrån i lördags kväll att komma hem med kanske 2,27 i bagaget och nu kommer jag hem med 2,31, säger han.

– Jag hann inte riktigt ladda om mentalt. Men det är ganska bra, då har jag lärt mig lite. Det är lite som kval och final, det är det som är tanken.

Mattias Claesson, hårt nedtränad så här i början av säsongen, visade på nytt god form på 800 meter med ett lopp på 1.46,60. Mustafa Mohamed slutade på åttondeplats på 5 000 meter på tiden 13.43,72.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!