Handbollsdomare stämmer förbundet

Stängdes av under slutspelet - kräver miljonbelopp.


I april stängdes Mattias Jansson och hans domarpartner Christian Sandblom av från allt domararbete i handbollens elitserie. Under pågående slutspel degraderades de till regiondomare.

Från förbundets håll hänvisade man till Mattias Janssons bloggande om domarlivet, som man fann opassande. Men Mattias Jansson själv menar att han stängs av på grund av att han är öppen med sin homosexualitet. Något han också bloggat om.

Ett klassiskt ord mot ord-läge.

Mattias Jansson och Christian Sandblom tycker att kommunikationen med förbundet uteblivit. Därför väljer de nu att stämma Svenska Handbollförbundet. På miljoner.

Jansson kräver 1 450 000 kronor och Sandblom 1180 000 kronor.

– Det finns inget annat alternativ. Förbundet vägrar föra en dialog, säger Jansson till Eskilstunakuriren.

Båda kräver ersättning för brott mot lagen om anställningsskydd i tre fall. De vill de ha betalt för förlorad arbetsinkomst eftersom deras karriärer som elitdomare hade kunnat fortsätta i många år till.

Advokaten Johan Strömberg företräder domarna.

– Jag anser att vi har goda chanser att vinna. Annars hade jag inte åtagit mig fallet, säger Strömberg till Kuriren.

Sandblom beskriver att försöken till lösningar med förbundet mottagits med kalla handen.

– Tidigare har det alltid varit så att om en domare försvinner så har skälen till det angetts på Svenska Handbollförbundets hemsida. Nu står inte en rad. Det känns ojuste. I 19 år anser jag att handbollförbundet varit min arbetsgivare. Nu har jag sparkats utan rimlig förklaring, sa Sandblom till Kuriren i maj.

Från förbundets håll låter det annorlunda. I april uttalade sig domarkommitténs ordförande Kjell Eliasson i frågan:

– Hamnar man i den situation som Mattias gjort, så slår man väl kanske så mycket omkring sig som man orkar. Att han bröt mot bloggreglerna är det enda skälet till vårt beslut, menade Eliasson.

Vem som har rätt och fel i denna infekterade historia beror antagligen på vem man frågar. Nu är det upp till rätten att avgöra.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!