Söndag 13 Jun
Stockholm

Bloggande domare kräver skadestånd

DO-anmäler handbollsförbundet: "Har tvingats bort av en homofobisk kommité".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den avstängde handbollsdomaren Mattias Jansson har anmält handbollsförbundet till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Det var den 6 april i år som förbundet stängde av Jansson på livstid efter att han hade bloggat om sina domarinsatser i elitserieslutspelet.

Men Jansson menar nu att det är hans sexuella läggning som är orsaken till att han har blivit avstängd. Han kräver ett skadestånd på drygt 1,5 miljoner kronor. 50 000 kronor för kränkning och särbehandling, 100 000 för sveda och värk och nästan 1.3 miljoner kronor för framtida intäktsbortfall.

– Jag har tvingats bort av en homofobisk domarkommité, säger Jansson till SvD och tillägger:

– Det där med bloggandet är ett svepskäl. Jag har ett antal bevis och vittnen på att jag har blivit sexuellt diskriminerad och utsatt för sexuella trakasserier. Några av de domarkonferenser som jag har varit på har blivit rena fyllefester. Då släpper alla spärrar och folk kommer fram och ska pussa mig och ta på mig.

Handbollsförbundet vidhåller dock att det är Janssons bloggande, och inget annat, som ligger till grund för avstängningen.

– Hamnar man i den situation som Mattias gjort, så slår man väl kanske så mycket omkring sig som man orkar. Att han bröt mot bloggreglerna är det enda skälet till vårt beslut, säger domarkommitténs ordförande Kjell Eliasson.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela