Elitdomare avstängd för att han är bög

Kräver handbollförbundet på drygt 1.5 miljoner kronor.


Elithandbollsdomaren, Mattias Jansson, har aldrig hymlat med sin sexuella läggning. Men redan för sju år sedan då han berättade om sin läggning började utfrysningen. Sedan dess har saker och ting eskalerat.

– Vi kan ha sett en filmsekvens från en match där två spelare faller ihop tillsammans på planen och då har kursledaren tittat på mig och sagt "där skulle du gärna vilja vara, va?", säger Jansson till SvD.

Från kollegor har han fått utstå glåpord och bitska kommentarer, bland annat på sin privata blogg.

"Du är så jävla självgod"," Patetisk","nassersistikst","Mytoman", kommenterade en kollega ett blogginlägg från den 16 januari i år.

Men den homosexuella domaren stod på sig. Han anmälde inläggen. Personen fick en varning. Men ärendet överklagades till Riksidrottsnämnden.

Plötsligt, utan förvarning, fick elitdomaren ett telefonsamtal. Han upplystes om att han inte längre får verka som elitdomaren inom Svensk handboll. Enligt Svensk handboll är beslutet grundat på att "kärande bloggat och sagt saker som bryter mot de regler som finns upprättade för bloggande."

– Mattias fick först en varning om att inte blogga om saker som rörde hans domarskap. Han visste också att den som bryter mot varningen plockas bort. Det var vad som skedde, säger domarkommitténs ordförande Kjell Eliasson.

Jansson påstår att detta är ren och skär lögn. Och att man hela tiden har velat bli av med honom. Enligt Jansson avstängningen i slutändan ett resultat av hans sexuella läggning. Därför är Svenska handbollförbundet nu anmält till Diskrimineringsombudsmannen för att ha stängt av elitdomaren pågrund av hans sexuella läggning.

Nu kräver han handbollförbundet på drygt 1.5 miljoner kronor, varav 250 000 kronor är för kränkning, särbehandling, sveda och värk och de resterande för inkomstbortfall.

– Jag är 36 år och skulle kunna ha dömt till dess jag är 50 år så summan är beräknad på vad jag skulle ha tjänat under de närmaste 14 åren, säger Jansson till SvD.

Nu vill DO att förbundet beskriver bloggarna och förklarar vad reglerna innebär.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!