Söndag 13 Jun
Stockholm

OS-brottare byter karriär

Amerikansk landslagsbrottare satsar på MMA och planerar att debutera i tungvikt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Fler och fler professionella idrottsmän väljer att lämna sina idrotter för att ge sig in i en av världens snabbaste växande sporter, MMA.

I den nya säsongen av MMA-dokusåpan The Ultimate Fighter, som börjar sändas i september, kommer vi bland annat att kunna se flera förde detta NFL-spelare göra debut i oktagonen. Och i förra veckan skrev Nyheter24 om Mariusz Pudzianowski, en polsk “strongman”, som vunnit titeln världens starkaste man hela fem gånger och nu väntas göra sin MMA-debut innan årsskiftet.

Senast i raden uppmärksammade sportbyten är den förre detta OS-brottaren Daniel Cormiers.

Daniel Cormiers gedigna meritlista består bland annat av en fjärdeplats på OS 2004 och hela sex förstaplatser i de amerikanska mästerskapen. Sammanlagt har Cormier i sin karriär vunnit 117 matcher och förlorat 10.

För några veckor sedan blev det klart att Cormier kommer att börja träna med American Kickboxing Academy (AKA) i San Jose, Kalifornien. Där kommer han bland annat att kunna sparras och träna med UFC-fighters som John Fitch, Josh Koscheck, Cain Velasquez och Mike Swick.

En av de stora frågorna som dök upp när Cormier annonserade sin MMA-satsning var i vilken viktklass han skulle göra sin debut. Brottare är vana att göra stora viktminskningar inför tävlingar, något som också anammats inom främst amerikansk MMA. Och eftersom Cormier under sin karriär har tävlat i strax över 205 pounds (92,9 kg), vilket är gränsen för lätt tungvikt inom MMA, har frågan varit om han kommer att banta ner sig ytterligare, eller vara kvar i tungvikt.

I en intervju med Five Ounces of Pain berättade Cormier att han inte lägger någon energi på att tänka på vikten just nu och att han trivs bra som tungviktare.

– Jag väger runt 250 pounds (114 kg) nu. Jag är stor. När jag brottades brukade jag banta från 245 pounds (111 kg) ner till 211 (95,7).

Den före detta brottaren har tränat på AKA i cirka en månad och har klart för sig att han inte kan sadla om till fullfjädrad MMA-fighter över en natt.

– Just nu vill jag bara njuta av bytet av sport. Jag behöver inte oroa mig över min vikt vid den här tidpunkten av min karriär. Vad jag däremot måste oroa mig över är att bli bättre och det gör jag genom att inte tänka på vikten och istället fokusera på min träning och förbättra mina färdigheter.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela