Rabbi väldsmästare i boxning

- 18/11/2009, 16:07 -

Yuri Foreman, 29, är judisk rabbin. Och värlsmästare i boxning.

Den 14 november i Las Vegas såg 29-årige Yuri Foreman sin barndomsdröm gå i uppfyllelse i ringen. Han slog ut puertoricanen Daniel Santos - i 12:e ronden - i WBA:s supermästerskap i weltervikt.

Yuri Foreman har nog hunnit tackat G-d Fader åtskilliga gånger sedan dess. De har en relation lite utöver det vanliga.

När Foreman inte boxas studerar han till rabbin i en judisk Torahskola.

Yuri Foreman är född i Vitryssland där han började boxas vid sju års ålder. Senare flyttade han till Israel med sin familj där han fortsatte träna innan han slutligen slog sig ner i USA.

Där anslöt sig Foreman till en lång tradition av judiska fighters. En tradition som bland annat representerats av Dmitriy Salita i New York - som går under namnet The Star of David - med anspelning på hans judiska bakgrund.

Mike Silver, kurator vid en utställning om judiska boxare på Judiska museet i Philadelphia, säger att boxning traditionellt sett var större bland amerikanska judar än alla andra sporter tillsammans.

– Judar, såväl som boxare som fans, var stora spelar i boxningsvärlden, säger Silver.

– Under 1920- och 30-talen var nästan en tredjedel av alla proffsboxare judar.

För många söner till hårt arbetande och hunsade judar från Östeuropa var boxningen vägen till snabba cash och respekt på gatan.

– Till och med en medelmåttig boxare som gick till fjärde ronden kunde tjäna bättre på en match än vad hans far i fabriken skrapade ihop under en hel vecka, säger Mike Silver.

Men för Yuri Foreman är boxning inte den enda formen av träning. Och inte hans enda barndomsdröm.

Foreman vill också bli G-ds tjänare - en rabbin.

– Jag bestämde mig för att bli rabbin efter att ha flyttat från Israel till New York, säger Foreman till BBC.

– Efter att ha levt den amerikanska drömmen i tre år - vilket innebar att jobba från nio till sex och sen träna på gymmet - dränerades jag på känslor. Fysiskt och mentalt. Jag behövde andlig motivation så jag fördjupade mig i judendomen och började lära mig mer. Jag fascinerades i takt med att jag nådde en djupare förståelse.

Nu pendlar han mellan Torahstudier och ringen.

– Jag studerar Torahn på morgnarna när jag vaknar och fortfarande har en frisk och skarp hjärna. Sen går jag till gymmet och tränar boxning och lyfter skrot.

Foreman ser inga konflikter mellan det religiösa livet och att gå för knock i ringen.

– Det finns en lag inom judendomen - en huvudprincip - som säger att du inte ska skada din nästa. Men gudskelov finns det alltid kryphål. Om det är en match och någon skriver under ett kontrakt där han går med på att slåss så är det okej. Så jag ser inga motsättningar.

Snarare tycker han att judendomen hjälper honom i ringen.

– Många fighters möts av hinder som negativa tankar, fruktan eller spänning. Men judendomen hjälper mig att utmana sånt och bli mer fokuserad i ringen, säger världsmästaren och blivande rabbinen Yuri Foreman.

Skrivet av: