Muhammad Ali nyckeln till mordgåta

- 20/11/2008, 18:58 -

Titelfighten Ali-Spinks kan lösa mordgåta efter 30 år.

15 september 1978 i Louisiana Superdome. Muhammad Ali blev historisk efter 15 ronder i titelfighten mot Leon Spinks inför 70 000 fanatiska åskådare. Samtidigt, hundratals mil därifrån i Harvey, nära Chicago, illinois mördades en säkerhetsvakt på sin arbetsplats Masonic Temple. Hela världens ögon var riktade mot boxarna när Donald Lundahl dödades med ett skott mot huvudet med ett hagelgevär. Fyra dagar senare tog Anthony McKinney, 18, på sig mordet, men inga bevis hittades som kunde knyta samman McKinney till mordplatsen.

McKinney dömdes till livstid utan möjlighet till överklagan. Hela fallets tidsram byggdes på de olika ronderna i fighten som McKinney följt framför teven i hemmet. Enligt McKinney lämnade han sitt hem efter den tionde ronden, långt efter att Lundahl mördats. Redan då ryktades det om att McKinney och ögonvittnena Wayne Phillips och Dennis Pettis med hot och slag övertalades att avlägga falska vittnesmål av polisinspektörerna Coleman McCarthy och Thomas Morrison.

Nya motbevis

Men tre decennier senare har nya bevis kommit fram. Advokaterna Karen Daniel and Steven Drizin på Northwestern University Law School's Center Convictions menar att McKinney är oskyldig. I samarbete med studenterna på universitetet har Daniel och Drizin hittat motbevis. En videoinspelning har dykt upp med en man som såg mordet och på filmen säger ögonvittnet att McKinney inte var rätt man. Bevisen har lagts fram och nu hoppas de inblandade på att myndigheterna ändrar livstidsdomen. Anthony McKinney, i dag 48 år, är inlåst på Dixon-fängelseti Illinois. I trettio år har han hävdat sin oskuld.

Ali-Spinks en klassiker

Ali-Spinks hör till boxningshistoriens klassiker. Första gången de båda möttes, 15 februari 1978, chockade Spinks hela världen när han vann på poäng. Ganska omgående efter den fighten började förberedelserna för returmatchen. 15 september samma år vann Ali en överlägsen poängseger i returen och blev därmed den förste tungviktaren som återerövrade titeln två gånger. Det var under den andra fighten som mordet genomfördes.

Se den första fighten mellan legenderna Ali och Spinks

Skrivet av: