Fredag 23 Jul
Stockholm

SM i glima avgjort

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Mitt i centrala Malmö genomfördes i dag SM i den fornnordiska brottningsstilen glima. Mathias Günther som även är svensk mästare i grekisk-romersk brottning tog hem alla tre gulden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Istället för strålande sol var det ett regntungt Malmö som välkomnade Sveriges bästa glimabrottare till Gustav Adolfs torg i centrala Malmö under förmiddagen.

Glima delas in i tre stilar där byxtag är den formen som utövas på Island och var det som togs till Sverige under 1990-talet, dessutom tävlar man i ryggtag och lösa tag vilka är gamla nordiska stilar som i princip endast utövas i Sverige.

Sporten har arrangerat SM sedan 2005 och den här gången blev det ingen tävling i byxtag då startfältet inte ansågs tillräckligt starkt.

Ryggtag

I ryggtagg inleder man med greppet om varandras midjor på samma sätt som ett krysstag och förloraren blir den som faller till marken först.

I kategorin ställde endast tre tävlande upp och tidigt visade det sig att IK Spartas duktige Mathias Günther, regerande svensk mästare i grekisk-romersk brottning, skulle ta hem guldet.

Han besegrade enkelt Joan Lundh och David Lundholm utan att vara hotad och det första guldet var säkrat, det skulle även bli fler guld för 23-åringen Günther.

I silvermatchen segrade Lundholm från UMS Glima efter 2-1 i matcher mot Lundh.

Lösa tag

I lösa tag vinner den som först står upp medan motståndaren ligger på marken.

I klassen under 85 kilo vann Günther dagens andra guld efter att ha vunnit fyra matcher i imponerande stil, silvret gick till veteranen Peter Granqvist från Telge BJJ & MMA som även var regerande mästare.

Till sist skulle den öppna klassen i lösa tag avgöras, där ställde sex tävlande upp och alla skulle möta alla. En av favoriterna var Jani Ahlqvist från Telge BJJ & MMA som tog hem klassen förra året, men även för honom blev Günther för svår.

Tidigt i deras möte lurade den betydligt mindre Günther sin motståndare att gå framåt och dök då blixtsnabbt på ett kast och matchen var över.

Inför den sista matchen fick Ahlqvist hoppas på att suveränen Günther skulle förlora mot klubbkompisen Reza Farkhonde då det skulle ge en utslagsmatch, men dagens bästa brottare var iskall och tog även hem den matchen och trippeln var ett faktum.

Ahlqvist fick nöja sig med silvret men var imponerad av mannen som besegrade honom, inte minst av dennes matchavgörande kast.

- Det kastet inte väntat, det har jag aldrig åkt på förut. Men all heder honom, jag hade sett vad han hade gjort innan så jag visste ju att det skulle bli tufft, sa Ahlqvist till Nyheter24 efter prisutdelningen.

"Det kallas taktik"

Mästaren Günther passade också på att kommentera sitt imponerande kast och menar att det var planerat.

- Det kallas taktik. Tanken var att kasta honom, han är ju så stor och stark så jag visste att han skulle komma emot mig med fart och då är det alltid lättare att kasta dem på något, säger han.

Med två SM-guld i grekisk-romersk brottning och en plats i bundesligaklubben Mainz tar Günther gliman som en rolig grej och han medger att det var längesedan han tränade stilen.

- Jag har tränat glima, men det var nog senast för tre och ett halvt år sedan, men vi fick en regelgenomgång inför tävlingen nu, säger brottaren skämtsamt.

Han säger också att gulden var ganska väntade men att han fick kämpa mer än han trodde.

- Jag är inte överraskad, men det var nästan lite hårdare än jag hade väntat.

Närmast ska Günther bli pappa för tredje gången inom ett par veckor, men han öppnar för att det kan bli mer glima framöver, om han har tid vill säga.

Ordföranden i glimaförbundet, pionjären Lars Magnar Enoksen som också var huvuddomare under dagen var även han mycket nöjd med dagens tävlingar och hade en tydlig vision.

- Min förhoppning är att fler kommer att bli sugna och testa på. Främst vill vi att folk ska börja träna och att vi visar att vi är något att räkna med bland kampsporterna i Sverige, sa han.

Under morgondagen publiceras en bildspecial samt fler kommentarer från deltagarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela