Det svenska damlandslaget i handboll borde ha vunnit bragdguldet efter den fantastiska insatsen mot Norge.
1 av 15
Det svenska damlandslaget i handboll borde ha vunnit bragdguldet efter den fantastiska insatsen mot Norge. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Zlatan Ibrahimovic - kungen av Milano.
2 av 15
Zlatan Ibrahimovic - kungen av Milano. - Foto: Antonio Calanni/AP/SCANPIX
HV71 firar med Jönköpingsborna.
3 av 15
HV71 firar med Jönköpingsborna. - Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX /
HV71 kämpade till sig SM-guldet.
4 av 15
HV71 kämpade till sig SM-guldet. - Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX /
Real Madrid ansågs vara världens bästa lag inför El Clasico. Efter talar man om den bästa matchen man någonsin sett ett lag göra - och det var Barcelona som stod för den bedriften.
5 av 15
Real Madrid ansågs vara världens bästa lag inför El Clasico. Efter talar man om den bästa matchen man någonsin sett ett lag göra - och det var Barcelona som stod för den bedriften. - Foto: ANDRES KUDACKI/AP/SCANPIX
"Dani Jarque, finns allt med oss" - Iniesta firar det enda målet i sommarens VM-final.
6 av 15
"Dani Jarque, finns allt med oss" - Iniesta firar det enda målet i sommarens VM-final. - Foto: Martin Meissner/AP/SCANPIX
Drew Brees gav New Orleans en anledning att fira.
7 av 15
Drew Brees gav New Orleans en anledning att fira. - Foto: David J. Phillip/AP/SCANPIX
José Mourinho stod för årets taktiska bragd i matchen mot Barcelona.
8 av 15
José Mourinho stod för årets taktiska bragd i matchen mot Barcelona. - Foto: ANTONIO CALANNI/AP/SCANPIX
Mourinho retade gallfeber på Barcelonafansen.
9 av 15
Mourinho retade gallfeber på Barcelonafansen. - Foto: ANTONIO CALANNI/AP/SCANPIX
Asamoah Gyans tårar fotbollsälskare världen över inte kan släppa.
10 av 15
Asamoah Gyans tårar fotbollsälskare världen över inte kan släppa. - Foto: Ivan Sekretarev/AP/SCANPIX
"Allt skiter sig för Ghana.
11 av 15
"Allt skiter sig för Ghana. - Foto: Hassan Ammar/AP/SCANPIX
Sidney Crosby sköt hem guldet till en nation vars enda krav var ett OS-guld på hemmaplan.
12 av 15
Sidney Crosby sköt hem guldet till en nation vars enda krav var ett OS-guld på hemmaplan. - Foto: Chris O'Meara/AP/SCANPIX
Brees var sensationell under grundspelet.
13 av 15
Brees var sensationell under grundspelet. - Foto: Eric Gay/AP/SCANPIX
Nyheter24 listar årets matcher.
14 av 15
Nyheter24 listar årets matcher. - Foto: AP/SCANPIX
Lionel Messi kan ha stått för den enskilt största insatsen en ensam fotbollsspelare presterat under matchen mot Arsenal.
15 av 15
Lionel Messi kan ha stått för den enskilt största insatsen en ensam fotbollsspelare presterat under matchen mot Arsenal. - Foto: MANU FERNANDEZ/AP/SCANPIX

Här är årets bästa matcher

Nyheter24 drar igång sin nedräkning inför det nya året och nu ger sportredaktören Björn Ehrnberg, sin högst subjektiva lista över årets bästa, roligaste, mest talande och nervkittlande matcher.


JORDEN. När man kommer in på diskussioner kring vilka årets största och bästa matcher blev finns det en uppsjö av kriterier. Om man går på de grundläggande faktorerna så som underhållingsvärde, spänning och matchens vikt kan man få en något missvisande lista.

Men om man lägger in ytterligare parametrar. Exempelvis dominans eller ren och skär förnedring får man fram en lista som mer representerar verkligheten och ens subjektiva uppfattning.

Här är de tio bästa matcherna 2010:

10. Champions Leagues stora semi-final. José Mourinho mot Josep Guardiola. Inter mot storfavoriten Barcelona. Italienarna hade en 3-1 ledning att försvara mot kanske den starkaste offensiven världsfotbollen någonsin fått möjligheten att skåda.

Samtidigt bevisade Mourinho varför han verkligen är "The Special One."

9. Super Bowl 2010. New Orleans Saints hade fått bygga om från botten efter den katastrofala orkanen Katrina. Staden hade varit i ruiner och stadens invånare hade inte haft mycket att fira över.

Saints quarterback Drew Brees hade stått för en sanslöst bra grundserie och skulle nu leda laget mot storfavoriten Indianapolis Colts med NFL:s största stjärna, Peyton Manning i spetsen.

De "Franska kvarteren" längtade och törstade. Misströstade och hoppades. Men i den sista kvarten kom så det förlösande spelet som gjorde att den söndertrampade staden, återigen kunde börja festa på klassiskt manér.

8. VM-finalen blev aldrig den rafflande och välspelade match vi alla hoppades på. Holland var mer inriktade på att sparka sönder de skönspelande spanjorerna samtidigt som Xavi och David Villa var uppenbart tröttkörda efter en månads konstant matchande.

Däremot måste matchen ändock komma med på denna lista, mycket tack vare att dramat återigen var det mest sedda av samtliga tevesända händelser under året.

7. Elitseriens slutsspel visade sig snabbt bli en lång transportsträcka för två lag som dominerade i samtliga serier. Djurgården mot HV71 i SM-final.

6. El Clascio den 29:e november blev aldrig en historia om en gammal rivalitet, mellan två av Spaniens bästa klubbar. Det blev i stället en fullständig förnedring av sällan skådat slag i den europeiska fotbollens kanske största drabbning.

"Jag har aldrig sett ett bättre lag." konstaterade den hårdnackade tränaren och tidigare legendariske spelförstöraren, Roy Keane, efter matchen. Det Barcelona visade upp i El Clascio kan vara, och ska inte nämnas i några andra andetag än, den bästa prestationen något fotbollslag någonsin visat upp.

5. – Det här är den absolut häftigaste matchen jag någonsin spelat i ett landslag, säger en av hjältarna.

– Att endast släppa in sex bollar mot världens bästa lag är helt otroligt. Vilken känsla, konstaterade målvakten efter bragdmatchen.

Sverige besegrade Norge i damernas EM-slutspel i handboll. En match, som mycket väl kan leda till bragdguld. Trots den snöpliga förlusten i finalen mot just nämnda Norge.

Sverige kommer sent glömma de stora hjältarna Linnea Torstensson, Cecilia Grubbström och Annika Wiel Fredén.

4. Zlatan Ibrahimovic förvandlades snabbt till sommarens stora följetong. Stannar han i Barcelona? Lämnar han laget innan det ens gått ett år från den mytomspunna emblemkyssen.

Det blev som alla vet vi det här laget en återkomst till Italien och Milano. Men den här gången i den rödsvarta Milantröjan.

Den 14:e november gjorde supersvensken återigen "comeback" mot sitt gamla lag Inter i en av de mest emotsedda matcherna i Serie A på den här sidan calciopoli. Och nu råder det ingen tvekan. Zlatan Ibrahimovic är kungen av Milano.

3. Arsenal hade lyckats hämta upp ett 0-2 underläge hemma mot Barcelona i kvarts-finalerna av Champions League. Den 6:e april begav sig Arsene Wengers mannar ner till grytan som kallas Camp Nou och kunde tidigt i matchen ta ledningen genom Nicklas Bentdner. Om de bara hade hållt det resultatet skulle de gå vidare.

Men den här matchen handlade aldrig om Arsenal. Eller Barcelona för den delen heller.

– Han spelar som på ett Playstation, blev Wengers betyg.

"Att komma på nya adjektiv för den här mannen har nått sina gränser." skrev The Guardians eminente krönikör, Sid Lowe.

"Han är från en annan planet." konstaterade Real Madrid-blaskan AS.

Lionel Messi gick på en match från att vara kristus på jorden, till att ta steget ut och förvandla sig till en glorifierad gud i den internationella pressen.

För vad man än säger om året som gått är det ytterst få prestationer, om ens någon, som kan nå upp till det "Messidona" presterade på Camp Nous plan den vårdagen. Matchen mot Arsenal kommer bli ihågkommen i Katalonien under en lång tid framöver.

2. Ghana ställde upp i kvartsfinalen mot Uruguay som hela den afrikanska kontinentens lag. Trots att de saknade sin störste stjärna, Michael Essien, hade det västafrikanska laget tagit världen med storm. Hårt arbetande, uppoffrande spel och en underbar publik gjorde att många i de svenska stugorna vända sina sympatier mot det rödklädda laget.

Matchen blev VM:s kanske mest spännande match. Ghana tog ledningen genom Suley Muntari på ett studsande långskott. Diego Forlan i Uruguays anfall utjämnade på VM-slutspelets vackraste frispark.

Men den här matchen blir inte ihågkommen för det som skedde under de första 90 minuterna. Inte heller de första 29 minuterna av övertiden.

I den absolut sista spelsekvensen blev Luis Suarez tvungen att rädda bollen på mållinjen. Straffspark Ghana, och en hel kontinent höll andan.

Uruguay kunde sedermera ta sig vidare till semi-final efter straffsparkar. Men tårarna som rann ned för Asamoah Gyan ansikte är något som kommer finnas inristat i världens fotbollstittare för all framtid.

1. 2010 blev året då fansen glädje ofta blev mer intressant att skåda i efterhand än att återigen se höjdpunkter från matcher man redan sett. Närmast till hands ligger Landon Donovans segermål mot Tunisien i den sista gruppspelsmatchen.

Men inget slår när den enormt ifrågasatte Sidney Crosby fick pucken i offensiv zon, under OS-finalen i hockey i Vancouver. Kanada hade överlag gjort ett hyfsat olympiskt spel, men samtidigt lagt allt tryck på sitt hockeylandslag. Finalen mot USA såg länge ut att bli ett anti-klimax av sällan skådat slag.

Men när Crosby fick pucken. Tog värdnationen ett djupt andetag. Tiden stod still och enligt rapporter var det mer krystat än när Thomas Ravelli skulle rädda Rumäniens sista straff 1994.

Publiken var ängslig men självsäkra. Crosby med pucken. Och resten är, vad man i folk mun brukar kalla - historia.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

2 timmar sedan
Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

2 timmar sedan
Världens bästa innebandytvillingar – Oona och Veera Kauppi – förlänger med SSL-laget Thorengruppen. Finländskorna stannar i Umeå till 2026.

Så tycker fotbollsfansen om VAR

idag 07:16
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

idag 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.