Måndag 18 Okt
Stockholm

KRÖNIKA: Alvaro visade vägen ut

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tacka Henrik Larsson för att spelare som Afonso, Ari da Silva, Cesar Santn, Ailton och Wilton Figureido har tagit vägen förbi allsvenskan. Tacka föresten den holländska klubben för Ivan Óbolo och Sebastian Eguren också. Och för den delen även för Dudu, Diogo, Thiago Matos, Thiago Oliveira, Givaldo, Marcel Sacramento, Ricardo Santos och Thiago Quirino.

Varför ska Henke då hållas ansvarig för dessa flippar och floppar? Jo så här: 1993 sålde Helsingborg sin anfallstjärna till Feyenoord, vilket skapade en god relation mellan klubbarna. Sju år senare tipsade Rotterdamklubben Helsingborg om en 20-årig brasse.

– I Feyenoord ansåg man inte Santos riktigt färdig för deras lag, så de frågade om vi ville låna honom säsongen ut. Och det ville vi förstås, förklarade HIF:s dåvarande klubbdirektör Lasse Olsson för Sydsvenska Dagbladet i augusti 2000.

Alvaro Santos var en av Nanne Bergstrands viktigaste spelare när Helsingborg spelade i Champions League 2000. Under åren som följde var Alvaro allsvenskans kanske bästa spelare. 2003 sålde ett ekonomiskt pressat HIF sin brasse till FC Köpenhamn, varifrån Alvaro Santos gick vidare till franska Sochaux. Därmed visade han att det var möjligt för spelare från andra länder att använda allsvenskan som en språngbräda ut till större ligor på kontinenten. Något som måste ha gjort beslutet att gå till den obskyra svenska ligan lättare för killar som Afonso Alves och Paulinho några år senare, och som också var starten på den annars något otippade kärleksrelationen mellan Nanne Bergstrand och brasiliansk fotboll. Att sedan alla importer inte höll måttet är en femma.

I dag spelar Afonso i Middlesborough, Ari i AZ Alkmaar och Sebastian Eguren i Villarreal. De har naturligtvis mest sig själva att tacka för att de befinner sig där – men kanske borde de även sända en liten tacksamhetens tanke till Örgrytes 29-åriga nyförvärv.

Välkommen tillbaka Alvaro. Glöm bara inte att tacka Henke den 25 maj när Örgryte möter Helsingborg på Olympia.

Alvaro Santos gör mål för FCK 2005:

Alvaro Santos i Sochaux:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela