KRÖNIKA: Alvaro visade vägen ut

Tacka Henrik Larsson för att spelare som Afonso, Ari da Silva, Cesar Santn, Ailton och Wilton Figureido har tagit vägen förbi allsvenskan. Tacka föresten den holländska klubben för Ivan Óbolo och Sebastian Eguren också. Och för den delen även för Dudu, Diogo, Thiago Matos, Thiago Oliveira, Givaldo, Marcel Sacramento, Ricardo Santos och Thiago Quirino.

Varför ska Henke då hållas ansvarig för dessa flippar och floppar? Jo så här: 1993 sålde Helsingborg sin anfallstjärna till Feyenoord, vilket skapade en god relation mellan klubbarna. Sju år senare tipsade Rotterdamklubben Helsingborg om en 20-årig brasse.

– I Feyenoord ansåg man inte Santos riktigt färdig för deras lag, så de frågade om vi ville låna honom säsongen ut. Och det ville vi förstås, förklarade HIF:s dåvarande klubbdirektör Lasse Olsson för Sydsvenska Dagbladet i augusti 2000.

Alvaro Santos var en av Nanne Bergstrands viktigaste spelare när Helsingborg spelade i Champions League 2000. Under åren som följde var Alvaro allsvenskans kanske bästa spelare. 2003 sålde ett ekonomiskt pressat HIF sin brasse till FC Köpenhamn, varifrån Alvaro Santos gick vidare till franska Sochaux. Därmed visade han att det var möjligt för spelare från andra länder att använda allsvenskan som en språngbräda ut till större ligor på kontinenten. Något som måste ha gjort beslutet att gå till den obskyra svenska ligan lättare för killar som Afonso Alves och Paulinho några år senare, och som också var starten på den annars något otippade kärleksrelationen mellan Nanne Bergstrand och brasiliansk fotboll. Att sedan alla importer inte höll måttet är en femma.

I dag spelar Afonso i Middlesborough, Ari i AZ Alkmaar och Sebastian Eguren i Villarreal. De har naturligtvis mest sig själva att tacka för att de befinner sig där – men kanske borde de även sända en liten tacksamhetens tanke till Örgrytes 29-åriga nyförvärv.

Välkommen tillbaka Alvaro. Glöm bara inte att tacka Henke den 25 maj när Örgryte möter Helsingborg på Olympia.

Alvaro Santos gör mål för FCK 2005:

Alvaro Santos i Sochaux:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Succéhästen avled vid världscupfinalen

Ett ja och två nej till VM-spel

2 timmar sedan
Grundserien i NHL-ishockey är slut och flera svenskars lag är utslagna. Då börjar de svenska stjärnorna lämna VM-besked till Tre Kronor. Ett positivt besked får förbundskapten Sam Hallam från André Burakovsky.

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

Köpte NHL-lag för 10 miljarder – stort intresse

idag 01:52
Flytten av NHL-laget Arizona Coyotes till Salt Lake City kan bli lyckad. Affären på motsvarande 10 miljarder kronor hann knappt avslutas förrän ansökningar om säsongsbiljetter strömmade in. 11 000 av 12 000 platser är redan bokade.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.