Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ryska dopningsfall bekräftas

Sport | 13/02/2009 07:32

Vid en presskonferens i Sydkorea i dag fastslogs även att B-proven var positiva.

Internationella skidskytteförbundet (IBU) bekräftar att det är den ryska skidskyttetrion som fastnat i dopningskontroller under världscupveckan i Östersund i december.

Under en presskonferens på fredagen i sydkoreanska Pyongchang, där VM inleds på lördagen, fastslogs även att B-proven var positiva.

Det var i förra veckan som tre tidigare ryska världsmästare - damernas världscupledarinnna Jekaterina Jurjeva, totalsexan Albina Achatova och herrskidskytten Dmtrij Jarosjenko - pekades ut i ryska medier.

Trots misstankarna har de tre skidskyttarna tränat som vanligt inför helgens VM-start i Pyongchang.

Nu skickas trion dock hem.

– Sju minuter över midnatt, europeisk tid, fick vi besked från Wada om B-proven, säger IBU-ordförande Anders Besseberg under fredagens presskonferens.

– Förbjudna ämnen har hittas hos de tre ryska skidskyttarna och B-proverna bekräftade A-proverna.

Skidskyttevärlden har i och med de bekräftade dopningsfallen drabbats av en praktskandal inför helgens VM-start i Sydkorea.

– Det finns ingen, absolut ingen, ursäkt för vad de här ryssarna och folket bakom dem har gjort. Vi har haft dopningsfall de senaste åren, men nu är det annorlunda, säger Besseberg.

– Det här pekar mot systematisk dopning i ett av världens bästa skidskyttelag. Frågan är om vi har fångat alla eller bara sett toppen av ett isberg.

Skrivet av: