Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ryska skidskyttars B-prov postiva

Sport | 12/02/2009 17:34

Jekaterina Jurjeva, Albina Achatova och Dmtrij Jarosjenko riskerar långa avstängningar.

Även B-provet var positivt för de dopningsmisstänkta ryska skidskyttarna Jekaterina Jurjeva, Albina Achatova och Dmtrij Jarosjenko, uppger ryska nyhetsbyrån VES. Det innebär i så fall att de riskerar långa avstängningar.

Internationella skidskytteförbundet, IBU, förväntas kommentera dopningsmisstankarna vid en presskonferens på fredagsmorgonen i Sydkorea, där VM-uppladdningen pågår.

Det var i förra veckan som dopningsmisstankarna nystades upp. Tre tidigare ryska världsmästare, däribland damernas världscupledarinnna Jekaterina Jurjeva, pekades i ryska medier ut som de skidskyttar som testats positivt för dopning i Östersund i december.

"Varför blir man inte förvånad? Och dom andra kommer fortsätta som dom inte vet nåt" skrev den svenska skidskytten Mattias Nilsson på sin blogg.

De misstänkta ryska stjärnorna har vållat uppmärksamhet bland andra åkare genom att vara på plats i Pyongchang, Sydkorea, inför VM, trots misstankarna mot dem.

– Visst har det känts konstigt att se dem här, sade Anna Carin Olofsson Zidek till TT tidigare på torsdagen.

– Skulle det ha varit en svensk som misstänktes så skulle den personen aldrig fått åka till VM.

– Nu kan vi äntligen på allvar börja rensa upp i det här träsket, säger den svenske tränaren Wolfgang Pichler till Expressen.

Ryska nyhetsbyrån Ves skriver på sin hemsida att B-proverna färdigställts av antidopinglabbet i Lausanne och hänvisar till en anställd vid antidopningslabbet som uppgiftslämnare.

Mats Garle, chef för Dopningslaboratoriet vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, har tidigare bekräftat för TT att ämnet som tre ryska skidskyttar misstänks ha använt är en form av kinesiskt epo. Ingen har från officiellt håll offentliggjort namnen.

Ves skriver inte vilka skidskyttar det gäller, men världscupledaren Jekaterina Jurjeva, totalsexan Albina Achatova och herrskidskytten Dmitrij Jarosjenko har tidigare namngetts i andra ryska medier.

Skrivet av: