Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Kampsportare är bra människor"

- 29/08/2011, 13:34 -

Nathan Denette

KRÖNIKA. Enligt min erfarenhet är kampsportare ofta riktigt trevliga människor. Kanske just för att de håller på med kampsport.

Bilden av den hårde och farliga kampsportaren är djupt rotad i mångas medvetande. Ofta är det också just den bilden som sporterna själva projicerar, i alla fall kampsporter som MMA och boxning.

Men frågar man mig är kampsportare något helt annat än brutala maskiner som älskar att slåss. Nu skulle man kanske i och för sig kunna avfärda mig som partisk eftersom jag tillbringat stora delar av mitt liv på en svettig judomatta, men jag tror att jag har en poäng.

I princip alla kampsporter är man beroende av sina träningskompisar. Utan dem är du ingenting. Det är lika mycket dem som din egen motivation och talang som skapar framgång.

Man tillbringar timme efter timme tillsammans tätt inpå varandra och kan då inte undgå att komma varandra nära. Det måste man för att kunna lita på de man tränar med.

Det gör att de som håller på med kampsport också ofta är öppna och sociala människor, det är helt enkelt en förutsättning.

Den känslan finns ofta även representerad efter matcher. Hur hård matchen än varit finns det efteråt överraskande ofta utrymme för utbyten av respekt och värme.

Självklart finns det de som inte stämmer in på den här bilden jag målar upp men jag måste säga att en oväntat stor del av alla de hundratals kampsportare jag träffat både som utövare och journalist varit just så här.

Därför hoppas jag att kampsporter som till exempel MMA själva tar ansvaret och visar upp just den här bilden. Det är alldeles för lätt att spela vidare på den fördomsbild som många oinsatta redan har genom att till exempel marknadsföra galor med anspelningar om krig och dödande.

Där har media också ett ansvar men tyvärr får oftast hatmatcherna de stora rubrikerna snarare än de gånger då utövarna visar varandra respekt. Jag hoppas att en förändring är på gång och när vi har stjärnor som den alltid lika trevlige Alexander Gustafsson kan utvecklingen inte gå åt ett annat hålll.

Fotnot: Jag var tvungen att skriva den här krönikan redan i fredags. Därför handlar den inte om Anderson Silvas fantastiska prestation eller succén som UFC:s återkomst till Brasilien var.