Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Hansson sätter Sverige på kartan"

- 27/09/2011, 11:23 -

ADCC

Krönika. Ida Hanssons historiska brons på helgens ADCC gör henne till den kanske främste svenska grapplern någonsin.

Veckans krönika kommer en dag för sent men handlar självklart om Ida Hanssons medalj på världens mest prestigefyllda grapplingtävling, ADCC. En tävling som av många ses som ett inofficiellt VM.

Ida Hansson har ännu inte fått sitt svarta bälte. Men trots att man på damsidan slår ihop brun och svartbältesklasserna har hon gång på gång placerat sig på pallen, vare sig det gäller brasiliansk jujutsu eller submission wrestling.

Innan 2011 ens är slut är årets medaljskörd för Ida Hansson nästan ofattbar och läkarstudenten bosatt i Köpenhamn har överträffat alla förväntningar. Visst har hon vunnit titlar även tidigare år och Sverige har stigit fram som en stark nation när det kommer till brasiliansk jujutsu, men i de allra högsta bälteskategorierna har motståndet nästan alltid varit övermäktigt. Men inte för Ida Hansson.

Året började med EM i januari där Hansson tog slutade som segrare. Det var kanske inte alltför oväntat men mer imponerande är att hon senare under våren vann både sin egen viktklass samt den öppna klassen på en prestigefylld tävling i Rio de Janeiro.

När sedan VM i Los Angeles i juni närmade sig växte förhoppningen om att Hansson kanske skulle kunna utmana om en medalj. Och hon gjorde mer än att utmana. Efter en lysande turnering var hon framme i VM-final. En bedrift som ingen annan svensk klarat av i den tuffaste kategorin. Där blev det förvisso en snabb förlust mot den flerfaldige mästarinnan Hannette Stack men succén var ändå ett faktum.

När Hansson för tre veckor sedan fick en inbjudan till att delta i årets ADCC i England tackade hon självklart ja. Hon har främst gjort sig känd som en skicklig grappler med gi och med tanke på att ingen svensk tidigare lyckats i supertävlingen, som när den genomförs vartannat år lockar alla världens bästa, var mina förhoppningar inte särskilt stora.

Men när jag i söndags kollade igenom resultaten såg jag att Hansson tagit ett historiskt brons genom att besegra Penny Thomas på ett knälås. Ingen annan svensk har varit i närheten av en medalj men Hansson gör det med tre veckors förberedelser.

Ännu en gång har alltså Ida Hansson visat att Sverige inte bara har en bredd och många duktiga utövare bland de lägre bältena utan att vi också kan konkurrera med eliten. Och det här var sista gången jag räknade bort Ida Hansson, hon kan bevisligen lyckas med vad som helst.

Veckans bästa:

Sverige är uppenbarligen en av världens starkaste nationer i thaiboxning. På damsidan har man skrapat ihop osannolika åtta medaljer på nio utövare. Elina Nilsson och Sanja Trbojevic bytte viktklass på invägningen, båda tar guld, imponerande är bara förnamnet.