Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Ett VM utan världens bästa"

- 03/10/2011, 23:04 -

PRIVAT

KRÖNIKA. Även om inte världens bästa deltar är VM i submisson wrestling viktigt. Varje sport måste helt enkelt ha ett VM.

I föra veckan blev Sverige näst bästa nation på VM i submission wrestling. Totalt åtta medaljer i klasserna utan dräkt och bäst gick det för Mats Nilsson och Sara Svensson som båda blev världsmästare.

Är de då bäst i världen på submission wrestling? Knappast. Låt mig förklara varför.

VM arrangerades i Serbien och bakom tävlingen finns det internationella brottningsförbundet, FILA.

Det förbundet bildades 1912 och organiserar världens amatörbrottning. I förbundet ingår därför både den grekisk-romerska brottningen samt fristilsbrottningen.

Det är på deras världsmästerskap som svenska stjärnor i grekisk-romers brottning som Jimmy Lidberg och Ida-Theres Nerell nyligen tagit medaljer på.

Sedan 2008 arrangerar FILA också VM i submission wrestling. Problemet är att det redan finns en turnering som av många ses som ett världsmästerskap, det är ADCC.

Den tävlingen har  arrangerats vartannat år sedan 1998 och samlar i stort sett hela världseliten.

Tävlingen arrangerades i år i Nottingham och för första gången tog en svensk medalj då Ida Hansson slutade trea in sin viktklass. Ingen av de som tog medalj där tävlade vad jag vet på VM veckan efter eller har gjort det tidigare år.

Gör det VM till en betydelselös tävling? Verkligen inte.

FILA:s beslut att inkludera submission wrestling i sin organisation är mycket viktigt för sporten. Med det öppnades möjligheten för det svenska förbundet att knytas till FILA och man kunde skapa ett landslag. Något som är mycket viktigt i Sverige där hela idrottsrörelsen bygger på att de bästa utövarna i amatöridrotterna kan tävla internationellt för det svenska landslaget.

ADCC är däremot en tävling startad och ägd av en av de mäktigaste familjerna i Förenade Arabemiraten. Det vill säga så långt från ett internationellt och demokratiskt idrottsförbund man kan komma.

Att ADCC är en högintressant tävling och samlar den yppersta eliten råder det dock ingen tvekan om. Tävlingen kommer också fortsätta att locka i framtiden. Men det VM som FILA arrangerar kommer bara att fortsätta växa. Jag tror också att förr eller senare kommer de som vinner där kunna anses vara världens bästa.

Och för alla de som vill att submission wrestling ska kunna bli en olympisk sport är det ett internationellt förbund som FILA som krävs. Vem vill inte få chansen att tävla på OS?

Veckans bästa:

Medaljerna på VM i submission wrestling förstås.