Veteranen hoppas på ett fullsatt Stadion.
1 av 3
Veteranen hoppas på ett fullsatt Stadion. - Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
37-åringen gör sin sista match när Djurgården tar emot Gefle.
2 av 3
37-åringen gör sin sista match när Djurgården tar emot Gefle. - Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
Mattias Jonson avslutar karriären den här helgen.
3 av 3
Mattias Jonson avslutar karriären den här helgen. - Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

Publikfavoriten: "Sista matchen kommer att bli speciell"

Mattias Jonson minns sina bästa stunder med Dif - och hoppas på ett fullsatt Stadion i sista matchen.


Jonsons meriter

Mattias Jonson inledde karriären i Örebro SK innan han flyttade till Helsingborg. Där väntade tre framgångsrika säsonger som toppades med ett SM-guld det sista året 1999.

Det var även under tiden i HIF som den hårde anfallaren landslagsdebuterade. En landslagskarriär som - efter två VM-slutspel, ett EM-spel och 57 landskamper samt nio mål - tog slut efter VM i Tyskland 2006.

Efter tiden i Helsingborg flyttade han från Sverige och skrev på för danska Bröndby. Men 131 matcher och 40 mål senare var det dags att flytta igen - och den här gången var det England och Norwich City.

Där blev det dock ingen succé för Jonson, som bara gjorde 28 matcher innan han flyttade tillbaka till Sverige.

Men det blev inte en comeback till varken ÖSK eller Helsingborg för Jonson, som överraskande nog valde Djurgården. Samma år som han återvände, 2005, vann han SM-guld med blåränderna. Men nu är det alltså dags för den 37-årige krigaren att sluta med fotbollen.

STOCKHOLM. Han har länge varit ute efter det perfekta avslutet. Men trots att Djurgården knappt höll sig kvar i allsvenskan den här säsongen, kommer Mattias Jonson göra sin sista match i karriären när blåränderna tar emot Gefle på Stadion.

– Det kanske inte är så perfekt för laget, men för mig är det perfekt. Och då menar jag att vi är klara för allsvenskan och jag nu kan känna mig avslappnad. Visst är det alltid kul att spela matcher som gäller någonting, men det är ändå befriande att det här mötet inte är på liv eller död, säger den 37-årige veteranen till Nyheter24.

Jonson kom till Djurgården 2005 och blev snabbt en stor publikfavorit. Med sitt uppoffrande spel har han kommit att bli den som representerar själva viljekraften i laget - trots att han ändå har fått stora delar av karriären förstörd på grund av skador.

Men nu har stunden att säga adjö kommit för Jonson.

– Det känns rätt bra, men just nu känner jag dock inget speciellt, det har inte hunnit bli vemodigt ännu. Men det kommer kanske mer under själva matchdagen. Men hur som helst så känns det bra och jag är trygg med mitt beslut, berättar han.

Kvalet - det finaste minnet

Djurgården knep SM-guld samma år som Jonson kom till laget. Ett minne som liraren naturligtvis alltid kommer att hålla som bland de finaste.

Men på senare år har det inte gått lika bra för Djurgården, som har haft stora problem med spelet. 2009 tvingades de dessutom kvala mot Assyriska för att hålla sig kvar i allsvenskan. Men medan många djurgårdare minns det där året som ett horribelt sådant, så håller Jonson det som det finaste.

– När man blickar tillbaka så minns man självklart när man har vunnit saker och ting. Men det starkaste minnet med Djurgården kommer alltid när vi tvingades kvala. Inte bara för att jag gjorde mål, utan även för att vi var så pass uträknade den där säsongen, säger han och fortsätter:

– Det här minnet sticker ut väldigt mycket med tanke på att det påverkade så pass många djurgårdare väldigt mycket.

"Skadorna förlängde min karriär"

Skadorna har duggat tätt för anfallaren de senaste säsongerna. Skador som har gjort att han missat väldigt många matcher för Djurgården - men det är även skador som på ett oväntat sätt har hjälpt honom.

– De har självklart varit väldigt jobba, men samtidigt har de också förlängt min karriär. Jag har alltid känt att jag inte har varit klar på grund av dem. Men i år har jag ändå spelat runt 20 matcher… och det kanske är max för mig?

– Jag har alltid haft suget att spela fler matcher, men till slut så kommer man till en viss gräns. Och nu får jag dessutom chansen att avsluta på mina premisser, fortsätter han.

"Fansen har betytt mycket"

På söndag gör Mattias Jonson alltså sin allra sista match i karriären. En lång och framgångsrik karriär - med bland annat två SM-guld, två VM-medverkan och ett EM, ett guld med danska Bröndby och en plats i klubbens Wall of Honour - som kommer att avslutas med en hemmamatch mot Gefle.

– Jag vet att det kommer vara någon sorts avtackning, men jag vet inte hur stort det kommer bli. Självklart kommer det att vara väldigt speciellt, men storleken på avtackningen spelar faktiskt ingen roll. Det får bli som det blir, säger Jonson.

Skulle det vara perfekt att avsluta karriären med ett fullsatt Stadion?

– Fansen har betytt väldigt mycket för oss. Föreningen har ju väldigt många supportrar som bryr sig, och det har alltid varit skitkul. Det hade varit jäkligt speciellt att kunna avsluta karriären med ett fullsatt och knökande Stadion, med tanke på att vi har haft slutsålt på väldigt länge. Men samtidigt är det inte heller någonting som jag kräver.

Hur kommer du komma ihåg din tid i Dif?

– Jag kommer alltid känna att det har varit sex jäkligt bra år i Djurgården. Och känslorna som jag hyser mot spelare och tränarna som jag har haft kommer alltid att vara desamma.

/
Dif
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!