- Foto: Felipe Dana

"MMA kommer alltid att vara kritiserat"

KRÖNIKA. I ett färskt uttalande från Hjärnfonden kallas MMA för offentlig misshandel. Den kritiken lär knappast bli den sista mot sporten.


Måndagskrönikan

Varje måndag skriver jag krönikor om aktuella ämnen som intresserar mig.

Man kan även läsa mina tankar om kampsport, media och annat på Twitter som @borgudd.

Vid det här laget börjar vi som följer MMA att bli vana. Med jämna mellanrum höjs det röster om att sporten vi älskar är antingen livsfarlig eller oetisk, ibland båda sakerna samtidigt.

Nu har det hänt igen. Stiftelsen Hjärnfonden har gått ut med ett uttalande kallat “Stoppa misshandeln av hjärnan” där de avlossar en salva av skarp kritik.

Bland annat skriver man, “Sparkar du ner någon på gatan betecknas det som misshandel. Men samma beteende hyllas i MMA där man med lagen på sin sida kan slå, sparka och strypa sin motståndare upprepade gånger. Det är dags att ta avstånd från denna offentliga misshandel”.

Sedan redovisar man diverse argument för varför slag mot huvudet kan leda till allvarliga skador och avslutar med att slå fast att det är obegripligt att MMA är med i Riksidrottsförbundet.

Jag skulle kunna skriva en krönika om varför jag inte håller med om deras argument. Jag skulle kunna skriva att MMA är långt ifrån organiserad misshandel och att säkerhetstänkandet är utbrett och skadorna få.

Men jag kommer inte att göra det den här gången, de texterna har jag redan skrivit. De är viktiga men det är också viktigt att förstå kritiken.

Hjärnfonden sysslar med forskning om hjärnan och självklart kommer hjärnforskare alltid att reagera över riskerna som sporter som MMA medför. Att det finns risker med våld mot huvudet råder det ingen tvekan om och mer forskning behövs.

MMA är och kommer också alltid att vara en extrem idrott och alla kan inte tycka om det. För en okunnig kan sporten mycket väl framstå som både brutal och farlig och det är de personerna som måste få lära sig vad sporten går ut på.

Att få hjärnforskare att sluta kritisera sporten lär däremot vara betydligt svårare. Kritiken ska självklart besvaras men kritikerna kommer alltid att finnas där. Tar deras uttalanden fart i media kan det skada sporten men hela tiden får MMA fler fans och ytterst är det vad som räknas.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
MMA
/
/
/