Onsdag 27 Okt
Stockholm

Bajrami: "Jag bor i en tråkig stad - finns inget att göra"

"Det finns inte så mycket att göra här."
1 av 3
"Det finns inte så mycket att göra här.". Foto: Drago Prvulovic/SCANPIX
Stjärnan är tillbaka i landslaget.
2 av 3
Stjärnan är tillbaka i landslaget. Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX
Emir Bajrami tycker att Enschede är en tråkig stad.
3 av 3
Emir Bajrami tycker att Enschede är en tråkig stad. Foto: JESSICA GOW/SCANPIX

Emir Bajrami pratar om livet i Holland och hur det är att leva i lilla Enschede.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Bildäck och tragiska explosioner i fyrverkerilager. Men den holländska staden Enschede är inte bara känd för det. I den lilla staden med runt 150 000 invånare huserar storklubben Twente - där den svenske liraren Emir Bajrami återfinns.

– Det finns inte så mycket att göra här. Det är en ganska så tråkig stad som varken har bra shopping eller sevärdheter. Så allting blir ganska radiostyrt: träning och sen fika och sen är man hemma. Men det är väl ändå lika bra med tanke på att vi har så många matcher att spela, berättar han för Nyheter24.

Den 23-årige mittfältaren var en Elfsborgs stora stjärnor och han var med när laget knep guldet 2006. Våren 2010 skrev han på för den nyblivna mästarklubben, men trots att staden är tråkig, ångrar han knappast flytten från Borås. Han är van vid att bo i småstäder.

– Jag har ju aldrig bott i en storstad, så omställningen är väl inte så stor, säger han.

Har mycket privatliv har man som spelare i ett storlag i en liten stad?

– Jag har privatliv så att det räcker. Jag är inte tillräckligt känd för att folk ska springa fram till en, utan man får bara en hel del blickar ute på gatan. Och kommer det fram någon till en, så är jag mig själv och är trevlig, säger han.

Saknar inte utelivet

Det är mycket som en proffsspelare inte får göra. Reglerna är många och det är viktigt att de inte bryts. En av de vanligaste är den strikta nolltoleransen mot alkohol och sena utekvällar.
Men det är ingen frihet som Bajrami saknar.

– Absolut inte! Jag har alltid fokuserat på fotbollen. Självklart har man varit ute och festat, men det är ingenting som jag saknar. Ibland har man festat mer och ibland mycket mindre, det är perioder. Men det är även någonting som man måste välja bort om man vill bli proffs.

"Skillnaden är stor - kolla bara på MFF"

Att stanna kvar i allsvenskan var inget alternativ för Bajrami, som gick från en storklubb till en annan. Men trots det är skillnaderna ändå enorma.

– Skillnaden mellan svensk och holländsk fotboll är stor. För det första så spelar man man-mot-man här och i Sverige är det zon-spel som gäller. Sedan är allting bara lite bättre i Holland, säger han, och tar Malmö FF:s stora Europa League-fiasko som ett exempel:

– Man behöver bara kolla på MFF, så ser man vilken skillnad det ändå är.

"Jag är ingen nörd"

På fredagen var Bajrami med och lirade när Sverige förlorade med 0-2 borta mot Danmark. Den snabbe yttern togs ut till träningslandskamperna mot ärkerivalen Danmark samt mot England efter att ha blivit petad av förbundskaptenen Erik Hamrén inför de livsviktiga EM-kvalmatcherna mot Finland och Holland.

På måndagen samlades delar av landslaget för att gå på Fotbollsgalan i Stockholm. Men det var någonting som Bajrami "sket i" och valde i stället att besöka hemstaden Köping för att hälsa på gamla vänner och framför allt familjen.

– Jag har familjen och vännerna i Köping. Jag var bara där med dem, varit ute och fikat eller käkat. Mycket av det som vi hittar på är väldigt spontant. En gång så spelade vi till och med Super Mario, den där gamla klassikern med SuperNintendo, skrattar han.

Brukar du spela mycket spel?

– Nej, jag har ingen PC eller Playstation eller vad de nu heter. Jag är inte en sådan nörd. Det händer väl att jag spelar någon gång lite då och då, men det händer inte så ofta, säger Bajrami.

Vad tycker du om att vara tillbaka i landslaget?

– Det är roligt. Det är kul att vara uttagen igen. Man får kalla det för petning om man vill, men vad som hände, det stannar mellan mig och Erik.

Vad skulle du vilja kalla det då?

– Som sagt, det stannar mellan mig och Erik.

Kommentera
Kopiera länk
Dela