1 av 3
- Foto: Scanpix/Montage
2 av 3
- Foto: Scanpix
3 av 3
- Foto: Scanpix

Psykisk ohälsa inom idrotten - de vågar prata om det

Nyheter24 har under två veckor jobbat med en serie om den psykiska ohälsan inom idrotten. Gary Speeds självmord gjorde tragiskt nog granskningen aktuell igen. Här är alla artiklarna.


Granskningen om den psykiska ohälsan

Nyheter24 har granskat den psykiska ohälsan som finns inom sportvärlden, och varför så få vill tala om det. Här kan du ta del av alla artiklar i granskningen:

Klas Ingeson om tabun kring psykisk ohälsa i sportvärlden.

Ehrnberg: "Jag är en post-traumatisk Humpty-Dumpty".

Världsstjärnan om depressionen: "Var på väg mot lejonen".

Psykologen: "Myten om den välmående idrottsmannen är fel".

Henrik Rydström: "Elitidrotten äter upp dig".

STOCKHOLM. Elitidrottarna utgör den absoluta minoritet som får syssla med precis det de älskar. Innebär det att stjärnorna per automatik måste vara lyckliga - eller är det så att ett liv i rampljuset gör att du lever under ständig press och att du förknippar din identitet med din prestation? Granskningen blev en artikelserie i fem delar.

PSYKOLOGEN: DEN VÄLMÅENDE STJÄRNAN ÄR EN MYT

Nyheter24 sökte svar och djupdök i ämnet och började med att intervjua svenska fotbollslandslagets chefpsykolog för att slå hål på en myt.

- Bilden av att elitidrottaren är mer välmående än den genomsnittliga populationen - den är sannolikt felaktig, berättade Johan Fallby för Nyheter24.

HJÄLTEN: JAG TRODDE JAG VAR SUPERMAN

VM-hjälten och före detta proffsspelaren Klas Ingesson vittnade om en tuff tillvaro. Med Nyheter24 pratade han om hur han använde en psykolog för att dela på livet och fotbollen.

– När allting går bra på, då är allting frid och fröjd. Men när det inte går bra, då tappar man det. Och det är det som är det dumma. Psykologen hjälpte mig att fatta att man måste skilja på fotbollen och det privata.

VÄRLDSSTJÄRNAN: DET BLEV FÖR MYCKET FÖR MIG

Magnus Muhrén var bäst i världen på bandy - samtidigt som han var gravt deprimerad. I granskningen delade han med sig av vad som till slut blev för tufft - kravet på prestation.

- Även ifall jag har mått dåligt så har jag alltid lyckats presterat. Men den energin måste tas någonstans ifrån och det blev från mina reserver. Det kostar och i slutändan var det som fick mig att krascha ordentligt.

LAGKAPTENEN: PSYKISK OHÄLSA ÄR SUPERTABU

Som lagkapten är Henrik Rydström en ledare både på planen och i omklädningsrummet - en plats där de oskrivna reglerna regerar.

- Man blir lite nojig för visar du dig svag på något sätt är man rädd för att man inte ska få spela. Och ska vi prata psykisk ohälsa så är det ju supertabu, så är det ju bara, berättade han och fortsatte:

- Därför är det jävligt bra att någon prata om det.

JOURNALISTEN: ATT HÅLLA ALLT INOM SIG KAN SLUTA ILLA

Sportchefen på Nyheter24, Björn Ehrnberg delade med sig av sina egna funderingar kring ämnet i en krönika: 

"Tankar som att ingen bryr sig. Att ingen lyssnar. Att man alltid ska vara så jävla Blondinbella-stark. Men depressioner är inte för pussies och du är inte en sämre människa för att hjärtat och hjärnan opererar på två helt olika frekvenser."

Tragedin som startade en trend

Under arbetsgång har England skakats av en tragedi - Gary Speed, mannen som har har gjort nästmest matcher i Premier League och som tränade Wales landslag, hittades hängd av sin fru. Spelaren hade tagit livet av sig utan att någon förstod hur dåligt han hade mått.

Bara dagar efter den tragiska händelsen rapporterade mottagningar runt om i Storbrittanien om en markant ökning av idrottare som sökte hjälp.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!