Fredag 30 Jul
Stockholm

OS-hjälten pekas ut i dopinghärva: "Har absolut inget att dölja"

Anna-Carin Zidek är huvudfokus i kvällens Uppdrag Granskning.
1 av 4
Anna-Carin Zidek är huvudfokus i kvällens Uppdrag Granskning. Foto: NIKLAS LARSSON/SCANPIX
"Aco" säger dock att hon har sjukdomen hemokromatos, vilket får hennes blodvärden att vara högre än det normala.
2 av 4
"Aco" säger dock att hon har sjukdomen hemokromatos, vilket får hennes blodvärden att vara högre än det normala. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX
Anna-Carin Zidek tog ett guld och ett silver vid OS i Turin 2006.
3 av 4
Anna-Carin Zidek tog ett guld och ett silver vid OS i Turin 2006. Foto: Bildbyrån / MARCUS ERICSSON
Hon avslutade karriären 2011.
4 av 4
Hon avslutade karriären 2011. Foto: BildbyråŒn / Daniel Nilsson

I kvällens Uppdrag Granskning kommer flera skidåkares för höga blodvärden att granskas. En med mycket utstickande värden är en populär svenska – som har tagit OS-guld.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Uppdrag Granskning

Kvällens program handlar om bloddoping inom skidåkningen under 2000-talet. Norske Anders Aukland pekas bland annat ut för att ha haft för höga blodvärden i programmet.

Det sänds 20.00 i kväll på SVT1.

Under onsdagens Uppdrag Granskning kommer fyra ickenamngivna svenskar med avvikande blodvärden att tas upp. En av dessa ska ha mycket utstickande blodvärden. Det ska vara skidskytten Anna-Carin Zidek (tidigare Olofsson) som exempelvis tog ett guld och ett silver i Turin-OS 2006, enligt Expressen.

Tidningen skriver att hon hade ett retikulocytvärde på nästan tre procent i början av 2000-talet, då hon fortfarande enbart sysslade med skidåkning, vilket är mer än dubbelt så högt jämfört med normala värden.

"Har absolut inget att dölja"

Professorn Alessandro Donati uttalar sig i programmet och säger att värdena tyder på att det "är väldigt stor sannolikhet för doping". 

Zidek själv har dock en annan förklaring. Hon berättar för Expressen att hon har en genetisk järninlagringsrubbning, något som kallas för hemokromatos. 

Sjukdomen betyder att hennes kropp lagrar för mycket järn.

– Jag har absolut inget att dölja. Det är så mitt blod har sett ut hela tiden. Det är mina normalvärden, säger hon till tidningen.

Hon berättar att hennes onormala värden har fått henne att bli dopingtestad oftare än andra.

"Fått göra extra mycket dopingtester"

– I början hade jag med mig ett intyg om att jag hade hemokromatos. Men de valde att göra dopingtester på mig i stället. Jag har ju fått göra extra mycket dopingtester på grund av det.

Hennes höga värden har aldrig varit resultatet av doping intygar hon.

– Om man tittar på värdena och tittar på resultaten så är det är samma värden och jag har gjort olika resultat. Man kan ju inte dra något samband med att jag har gjort nått bättre resultat när värdena har varit höga heller.

Kommentera
Kopiera länk
Dela