Måndag 18 Okt
Stockholm

Stjärnan kritiserade SD-sponsring – nu kallar klubben till krismöte

Sverigedemokraterna var en sponsor vid Eslövs match.
1 av 4
Sverigedemokraterna var en sponsor vid Eslövs match. Foto: SVT/Bildbyrån/Daniel Stiller
Emil Berggren reagerade starkt mot sponsringen.
2 av 4
Emil Berggren reagerade starkt mot sponsringen. Foto: Bildbyrån/Lennart Månsson
Berggren är trefaldig SM-guldmästare med Sävehof och U21-världsmästare med Sverige 2007.
3 av 4
Berggren är trefaldig SM-guldmästare med Sävehof och U21-världsmästare med Sverige 2007. Foto: Bildbyrån/Lennart Månsson
Det var i matchen mellan Team Eslövs IK och Spårvägens HF som SD var en sponsor.
4 av 4
Det var i matchen mellan Team Eslövs IK och Spårvägens HF som SD var en sponsor. Foto: SVT

Sverigedemokraterna sponsrade Team Eslövs handbollsmatch mot Spårvägen. Något som klubbens ordförande inte visste om – nu ser de över sin sponsringspolicy.
– De ska inte finnas i och kring vår klubb, säger Stefan Lindstrand till Nyheter24.

Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
SD:s tidigare sponsring

I höstas hade Sverigedemokraterna sponsring i Kristianstads matchprogram mot Elfsborg i Svenska cupen. Då sade Kristianstads ordförande Ronnie Larsson att det vore fel att mobba ut ett parti. Läs mer om det här.

Handbollsproffset Emil Berggren gick i helgen till hård attack på Twitter mot att Team Eslövs IK hade sponsring från Sverigedemokraterna (SD) under sin elitseriematch mot Spårvägens HF. Han följde matchen på SVT och reagerade starkt mot sponsringen.

– Det var ju en lite halvbitter känsla när man såg det. Nu hade de ju sponsring från Socialdemokraterna också, men jag tycker inte att det gör saken bättre, säger han till Nyheter24 och förklarar vidare hur han känner kring sponsringen:

– Hade jag kommit med mina barn till Eslöv och sett den reklamen hade jag valt en annan klubb åt dem. Jag hade inte velat att de skulle röra sig i sådana miljöer.

Emil Berggren menar också att de stadgar som klubben har om att främja social och kulturell fostran inte överensstämmer med SD:s värderingar.

– Visserligen har även Socialdemokraterna haft en del skandaler med Toblerone-affären och Håkan Juholt, men det finns ju grader i helvetet. SD har ju högt uppsatta politiker med tydliga rasistiska och kvinnofientliga åsikter. En del av dem har även varit aktiva i nazistiska sammanhang, säger han och syftar på Expressens Avpixlat-avslöjande från i vintras.

– SD står för ett "vi och dem"-tänk som jag inte tycker hör hemma inom idrotten.

Berggren skulle själv inte kunna tänka sig att spela för en klubb som tillåter sponsring från SD. 

– Hade jag spelat för ett lag som hade de som sponsorer hade jag bett laget ta bort reklamen eller vägrat att spela matchen, säger han.

Ordförande kritisk

När Nyheter24 får tag på Stefan Lindstrand, Team Eslövs styrelseordförande, visar det sig att han inte heller ställer sig bakom sponsringen.

– Det var inte alls bra. Jag fick reda på det här i går och SD:s åsikter går inte alls hand i hand med våra värderingar, säger Stefan Lindstrand.

Hur kommer det sig att de fick sponsra matchen om ni tydligt tar ställning mot dem?

– Ja, det kan man faktiskt undra. Det är väldigt olyckligt och kommer att försvinna omedelbart. Vi kommer att ha ett möte med a-laget, för vi har fått kritik både inifrån och utifrån. Vi har ju till och med en tjej i laget som har utländskt ursprung, så det här rimmar riktigt illa.

Stefan Lindstrand berättar att klubben inte har haft någon policy kring om politiska partier ska få sponsra laget.

– Där har vi ju första felet. Vi har väl tänkt att om man vill sponsra så får man, men det här var ju högst olämpligt. Skadan är redan skedd, men nu har vi i alla fall gjort något åt det. Vi har avslutat alla våra samarbeten med SD, säger han och berättar hur man ser på politisk sponsring:

"Jävligt dumt"

– Man behöver ju inte tycka om Socialdemokraterna, men de har i alla fall inte lika märkliga åsikter som de vissa andra partier. Vi ska hur som helst inte vara en arena för politiska budskap. Folk får tycka vad de vill, men vi ska inte vara några budbärare. Jag tog väldigt illa vid mig när jag fick reda på detta.

Stefan Lindstrand förklarar att vissa andra sponsorer också har reagerat mot att synas tillsammans med SD.

– Vi har ju sponsorer som inte heller vill förknippas med dem. SD ska inte finnas i och kring vår klubb. Det här var jävligt dumt.

Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela