Los Angeles Clippers spelare genomförde en protest mot sin ägare.
1 av 2
Los Angeles Clippers spelare genomförde en protest mot sin ägare. - Foto: TT/AP
Donald Sterling tillsammans med flickvännen V. Stiviano.
2 av 2
Donald Sterling tillsammans med flickvännen V. Stiviano. - Foto: TT/AP

NBA-spelarna i protest mot egna ägaren efter rasistiska uttalanden

Los Angeles Clippers spelare genomförde en protest mot sin ägare Donald Sterling. Detta efter att han sagt att han inte vill att hans flickvän ska synas med svarta människor eller ta med dem på lagets matcher.


Nekas utmärkelse

Sterling skulle ha tagit emot ett pris för sina livsgärningar nästa månad av National Association For The Advancement Of Colored People, men organisationen meddelar nu att det inte kommer bli av, skriver CNN.

NBA skakas just nu av rasistiska uttalanden från Los Angeles Clippers ägare Donald Sterling. I en ljudinspelning släppt av TMZ hörs hur han har en diskussion med sin flickvän V Stiviano och är upprörd över bilder hon har publicerat på sitt Instagramkonto.

På Stivianos bilder poserar hon bland annat tillsammans med basketlegendaren Earvin "Magic" Johnson och basebollspelaren Matt Kemp. På inspelningen hörs hur Sterling är upprörd över att hon offentliggör att hon umgås med svarta människor.

"Ta inte med svarta till mina matcher"

– Det stör mig att du måste skylta med att du umgås med svarta människor. Måste du göra det?, hörs han bland annat säga i inspelningarna och fortsätter med sina rasistiska uttalanden:

– Du kan ligga med dem och du kan göra vad du vill. Det lilla jag ber dig om är att inte skylta med det och inte ta med dem till mina matcher.

I inspelningarna säger han att han inte har något emot svarta människor eller minoriteter, men att Stiviano inte borde skylta med att hon umgås med dem så att hela världen kan se.

Sterling fick henne att senare ta bort bilderna från sitt Instagramkonto.

Los Angeles Clippers spelare genomförde under söndagen en tyst protest mot sin ägare inför play-off-matchen mot Golden State Warriors. Under uppvärmningen bar de sina kläder ut och in för att inte visa några loggor associerade med klubben. Överdragskläderna med klubbmärket lämnade de i en hög på golvet.


När matchen sedan startade hade de på sig sina vanliga matchkläder för att inte bryta mot några regler. Däremot bar alla spelare svarta band runt handlederna för att visa sitt avståndstagande mot Sterlings uttalanden, skriver Huffington Post.

Uttalandena har fått så stor uppmärksamhet att till och med Barack Obama uttalade sig när han fick en fråga om dem under en presskonferens.

– När okunniga människor vill skylta med sin okunnighet behöver man egentligen inte göra någonting. Du låter de bara prata. Det var det som hände här, sa han och pratade om att rasistiska åsikter fortfarande finns i USA:

– USA fortsätter att brottas med arvet av ras, slaveri och segregering.


USA
/
/
NBA
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så tycker fotbollsfansen om VAR

2 timmar sedan

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

3 timmar sedan
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.

Allsvenskan: Fem unga talanger att hålla koll på

3 timmar sedan
Vilka slår igenom och får rubrikerna? Vilka nyförvärv blir lyckade? Flopparna? Vilka unga spelare tar den 100:e allsvenska säsongen med storm?

Boston missade chans att säkra slutspel

idag 03:52
Boston behövde "bara" ta en poäng i matchen mot Tampa Bay för att som andra lag för säsongen säkra en plats i Stanley Cup-slutspelet.

Varning för tysk öl: "Kan vara starkare"

idag 03:20
Brittiska fans varnas för den öl som kommer att serveras under fotbolls-EM i Tyskland i sommar.

Sundqvist knäskadad – borta resten av säsongen

igår 23:28
St Louis svenske NHL-anfallare Oskar Sundqvist blir borta resten av säsongen efter skadan i matchen mot Vegas under natten till tisdagen. Den 30-årige svensken har dragit av främre korsbandet i höger knä och ska opereras, bekräftar klubben på nhl.com.