Los Angeles Clippers spelare genomförde en protest mot sin ägare.
1 av 2
Los Angeles Clippers spelare genomförde en protest mot sin ägare. - Foto: TT/AP
Donald Sterling tillsammans med flickvännen V. Stiviano.
2 av 2
Donald Sterling tillsammans med flickvännen V. Stiviano. - Foto: TT/AP

NBA-spelarna i protest mot egna ägaren efter rasistiska uttalanden

Los Angeles Clippers spelare genomförde en protest mot sin ägare Donald Sterling. Detta efter att han sagt att han inte vill att hans flickvän ska synas med svarta människor eller ta med dem på lagets matcher.


Nekas utmärkelse

Sterling skulle ha tagit emot ett pris för sina livsgärningar nästa månad av National Association For The Advancement Of Colored People, men organisationen meddelar nu att det inte kommer bli av, skriver CNN.

NBA skakas just nu av rasistiska uttalanden från Los Angeles Clippers ägare Donald Sterling. I en ljudinspelning släppt av TMZ hörs hur han har en diskussion med sin flickvän V Stiviano och är upprörd över bilder hon har publicerat på sitt Instagramkonto.

På Stivianos bilder poserar hon bland annat tillsammans med basketlegendaren Earvin "Magic" Johnson och basebollspelaren Matt Kemp. På inspelningen hörs hur Sterling är upprörd över att hon offentliggör att hon umgås med svarta människor.

"Ta inte med svarta till mina matcher"

– Det stör mig att du måste skylta med att du umgås med svarta människor. Måste du göra det?, hörs han bland annat säga i inspelningarna och fortsätter med sina rasistiska uttalanden:

– Du kan ligga med dem och du kan göra vad du vill. Det lilla jag ber dig om är att inte skylta med det och inte ta med dem till mina matcher.

I inspelningarna säger han att han inte har något emot svarta människor eller minoriteter, men att Stiviano inte borde skylta med att hon umgås med dem så att hela världen kan se.

Sterling fick henne att senare ta bort bilderna från sitt Instagramkonto.

Los Angeles Clippers spelare genomförde under söndagen en tyst protest mot sin ägare inför play-off-matchen mot Golden State Warriors. Under uppvärmningen bar de sina kläder ut och in för att inte visa några loggor associerade med klubben. Överdragskläderna med klubbmärket lämnade de i en hög på golvet.


När matchen sedan startade hade de på sig sina vanliga matchkläder för att inte bryta mot några regler. Däremot bar alla spelare svarta band runt handlederna för att visa sitt avståndstagande mot Sterlings uttalanden, skriver Huffington Post.

Uttalandena har fått så stor uppmärksamhet att till och med Barack Obama uttalade sig när han fick en fråga om dem under en presskonferens.

– När okunniga människor vill skylta med sin okunnighet behöver man egentligen inte göra någonting. Du låter de bara prata. Det var det som hände här, sa han och pratade om att rasistiska åsikter fortfarande finns i USA:

– USA fortsätter att brottas med arvet av ras, slaveri och segregering.


USA
/
/
NBA
/
/
/
/
/
/
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Mälarhöjdens IP kan stängas efter dödsskjutningen

Åberg-feber i Rom: "Lite mer än jag är van vid"

Ludvig Åberg har gått träningsrundor inför viktiga tävlingar förr. Det brukar bara inte se ut som på Marco Simone Golf & Country Club. Det är lite mer folk än jag är van vid på en vanlig onsdag, säger den nytända golfstjärnan inför helgens Ryder Cup.

Skidskyttestjärnan Linn Persson friade till pojkvännen Christian: "Han sa ja"

Linn Persson är en av Sveriges främsta skidskyttar. Men hur mycket vet du egentligen om idrottarens liv utanför skidspåren? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Persson: längden, frieriet till pojkvännen och medaljerna.

Missar genrepet – men VM-starten inte i fara

1 timme sedan
Nästa vecka gör de svenska beachvolleybollstjärnorna David Åhman och Jonatan Hellvig VM-debut. Tanken var att vässa formen i Paris i dagarna, men paret tvingades lämna återbud på grund av sjukdom. Det ska inte vara någon fara för VM, säger Herman Sewelén, PR- och kommunikationsansvarig på volleybollförbundet, till TT.

Simstjärnan skjuter upp comeback

1 timme sedan
Ungerske stjärnan Kristof Milak skjuter upp sin tilltänkta comeback, skriver simsajten Swimswam.

Seger för Björklöven borta mot AIK

2 timmar sedan
Bortalaget Björklöven tog hem de tre poängen efter seger mot AIK i Hockeyallsvenskan. 1-4 (0-2, 0-0, 1-2) slutade matchen på onsdagen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.