Nyheter24:s Mohamed Touzari kritiserar Zlatan Ibrahimovics kvinnosyn.
Nyheter24:s Mohamed Touzari kritiserar Zlatan Ibrahimovics kvinnosyn.

Zlatan, krävs det en dotter för att du ska inse dina misstag?

Mohamed Touzari skriver om Zlatans skeva kvinnosyn. "Förstår du inte att du har ett större ansvar än såhär?"


Om skribenten

Mohamed Touzari är reporter på Nyheter24. 

Följ honom på Twitter här: @mohamedtouzari

Räcker det inte med idiotiska uttalanden nu, Zlatan? Förstår du inte att du har ett större ansvar än såhär?

Att Zlatan är älskad av många har knappast lyckats undgå någon den här veckan. Killen skänker pengar till Svenska Handikappidrottsförbundet för att de ska kunna åka iväg på VM och unga människor lär sig att läsa till hans böcker.

Det är inga tvivel om att Zlatan är en fin människa men likt alla andra har även han sina brister. Han har nämligen en skev kvinnosyn.

Redan efter förra årets fotbollsgala kunde man läsa en rad korkade uttalanden från Zlatans håll mot damfotbollen.

– När jag kommer ut i Europa jämför de mig med Messi och Ronaldo. När jag kommer hem jämför de mig med en damspelare, sa han i en intervju med Expressen.

Ja, visst är det hemskt Zlatan? Att bli jämförd med kvinnor inom samma sport.

Anders Svensson fick en bil efter att ha slagit rekordet för flest spelade herrlandskamper medan Therese Sjögran, med samma rekord, fick en blombukett. Då sa Zlatan att hon i stället kunde få en signerad cykel av honom. Redan där tabbade han sig.

Efter årets gala kritiserades TV4 för att återigen ha förminskat Therese Sjögrans roll som framgångsrik fotbollsspelare. Denna gång klipptes hennes hyllning bort i tv på grund av tidsbrist, enligt TV4.

Zlatan kommenterade det hela med att han var less på att Fotbollsgalan kritiserades.

– Ska alla som var på galan få ett varsitt pris så alla blir nöjda? Det är en gala vi pratar om. För mig var den en fantastisk gala, sa han under en presskonferens inför EM-kvalet.

Det är klart att det var en fantastisk gala – för dig Zlatan.

Du ser dig själv som bäst i världen, när det finns kvinnliga fotbollsspelare som även dem är otroligt duktiga. Skillnaden är att dessa blir ignorerade för att de har fel kön. Det är inte du som blir förminskad (läs: Lotta Schelin) av Svenska fotbollförbundet när de får frågan om varför de inte spelar in någon dokumentär om dig. Det är inte heller du som blir undanknuffad av reklam och Martin Stenmarck-uppträdanden när du slår rekord.

Zlatan, du är en man och du kommer aldrig någonsin att förstå vilka privilegier du har på grund av ditt kön.

Min fråga till dig är: Hade du resonerat på samma sätt om du hade haft två döttrar i stället för två söner? Hade du sagt till dina egna barn att deras fotbollstalang aldrig kommer att jämföras med manliga fotbollspelares enbart på grund av att de är kvinnor?

Ska det krävas att du får en dotter i ditt liv för att du ska öppna upp ögonen och inse vad det är du håller på med när det egentligen är så självklart?

/
/
/
/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Mudryk bröt måltorkan – Chelsea vann derbyt

Rydström om förbundskaptensjobbet: "Trivs här"

Om Sverige inte når EM avgår förbundskaptenen Janne Andersson. Är Henrik Rydström eller Olof Mellberg intresserade av jobbet? Ingen aning, säger BP-tränaren Olof Mellberg. Jag trivs alldeles för bra här, säger MFF-tränaren Henrik Rydström.

Okkels jagar guld och skytteligan: "Det är coolt"

Elfsborg hänger på Malmö FF i tabelltoppen. Och Jeppe Okkels hänger på Isaac Kiese Thelin i toppen av skytteligan. Men jag tar ju hellre guld och att Kiese Thelin vinner skytteligan än tvärtom, säger Elfsborgsanfallaren.

Målvakten bryter tystnaden: "Det är ett trauma"

Malkolm Nilsson Säfqvist bryter tystnaden. Halmstads BK:s målvakt talar för första gången ut om kampen med den psykiska ohälsan. Det är ett trauma, säger 30-åringen i en intervju med Discovery+.

Mellberg: "Börjar bli väldigt tröttsamt"

1 timme sedan
Brommapojkarna sliter för sin allsvenska överlevnad – det märktes i den andra halvleken mot Malmö FF. Då skakade BP om serieledaren, men bortalaget fick nöja sig med en hedersam förlust. Det börjar bli väldigt tröttsamt, säger tränaren Olof Mellberg efter 1–2-förlusten.

MFF-stjärnan: Tror att BP kan störa Elfsborg

2 timmar sedan
Malmö FF uppträdde som ett SM-guldlag i 45 minuter – i andra akten skakade bottenlaget Brommapojkarna om den allsvenska serieledaren. I nästa omgång ställs BP mot tabelltvåan Elfsborg. Jag tror att de absolut kan störa Elfsborg, säger MFF-anfallaren Isaac Kiese Thelin efter 2–1-segern.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.