Nyheter24:s Mohamed Touzari kritiserar Zlatan Ibrahimovics kvinnosyn.
Nyheter24:s Mohamed Touzari kritiserar Zlatan Ibrahimovics kvinnosyn.

Zlatan, krävs det en dotter för att du ska inse dina misstag?

Mohamed Touzari skriver om Zlatans skeva kvinnosyn. "Förstår du inte att du har ett större ansvar än såhär?"


Om skribenten

Mohamed Touzari är reporter på Nyheter24. 

Följ honom på Twitter här: @mohamedtouzari

Räcker det inte med idiotiska uttalanden nu, Zlatan? Förstår du inte att du har ett större ansvar än såhär?

Att Zlatan är älskad av många har knappast lyckats undgå någon den här veckan. Killen skänker pengar till Svenska Handikappidrottsförbundet för att de ska kunna åka iväg på VM och unga människor lär sig att läsa till hans böcker.

Det är inga tvivel om att Zlatan är en fin människa men likt alla andra har även han sina brister. Han har nämligen en skev kvinnosyn.

Redan efter förra årets fotbollsgala kunde man läsa en rad korkade uttalanden från Zlatans håll mot damfotbollen.

– När jag kommer ut i Europa jämför de mig med Messi och Ronaldo. När jag kommer hem jämför de mig med en damspelare, sa han i en intervju med Expressen.

Ja, visst är det hemskt Zlatan? Att bli jämförd med kvinnor inom samma sport.

Anders Svensson fick en bil efter att ha slagit rekordet för flest spelade herrlandskamper medan Therese Sjögran, med samma rekord, fick en blombukett. Då sa Zlatan att hon i stället kunde få en signerad cykel av honom. Redan där tabbade han sig.

Efter årets gala kritiserades TV4 för att återigen ha förminskat Therese Sjögrans roll som framgångsrik fotbollsspelare. Denna gång klipptes hennes hyllning bort i tv på grund av tidsbrist, enligt TV4.

Zlatan kommenterade det hela med att han var less på att Fotbollsgalan kritiserades.

– Ska alla som var på galan få ett varsitt pris så alla blir nöjda? Det är en gala vi pratar om. För mig var den en fantastisk gala, sa han under en presskonferens inför EM-kvalet.

Det är klart att det var en fantastisk gala – för dig Zlatan.

Du ser dig själv som bäst i världen, när det finns kvinnliga fotbollsspelare som även dem är otroligt duktiga. Skillnaden är att dessa blir ignorerade för att de har fel kön. Det är inte du som blir förminskad (läs: Lotta Schelin) av Svenska fotbollförbundet när de får frågan om varför de inte spelar in någon dokumentär om dig. Det är inte heller du som blir undanknuffad av reklam och Martin Stenmarck-uppträdanden när du slår rekord.

Zlatan, du är en man och du kommer aldrig någonsin att förstå vilka privilegier du har på grund av ditt kön.

Min fråga till dig är: Hade du resonerat på samma sätt om du hade haft två döttrar i stället för två söner? Hade du sagt till dina egna barn att deras fotbollstalang aldrig kommer att jämföras med manliga fotbollspelares enbart på grund av att de är kvinnor?

Ska det krävas att du får en dotter i ditt liv för att du ska öppna upp ögonen och inse vad det är du håller på med när det egentligen är så självklart?

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!